Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

“Ons beeld van het Romeinse seksleven klopt niet”

za 7 mrt. - 15:13

Het beeld dat wij hebben van het seksleven van de Romein is verkeerd. Mensen denken altijd maar weer dat de Romeinen perverselingen waren, maar dat klopt niet. Historicus Bert Gevaert schreef er samen met uroloog en kunstverzamelaar Johan Mattelaer een boek over: Roma intima.
Rome

“Het boek is eigenlijk een beetje ontstaat uit ongenoegen voor het foute beeld van de Romeinse cultuur”, vertelt Bert Gevaert in Interne Keuken. “Er zijn bijvoorbeeld tal van roddelverhalen over Romeinse keizers die zich tegoed zouden gedaan hebben aan seksfeestjes. Maar die kloppen niet per sé.”

“Seks was in de wereld van de Romeinen helemaal geen taboe, het was iets normaal. Toch heersen er enkele misverstanden over hoe het er echt aan toe ging.”

De fallus was een symbool van kracht

“Zoals sommigen onder ons vandaag een kruisje dragen rond de nek, zo was het bij de Romeinen niet abnormaal om een fallussymbool bij je te dragen.”

“In de ogen van de Romeinen was het mannelijk lid een symbool van kracht. Je kon het dragen als beschermend amulet, of het gebruiken om je te wapenen tegen het boze oog, iets waar de Romeinen heel bang voor waren, want het loerde overal en het was heel jaloers op voorspoed en geluk.”

Homoseksualiteit binnen de Romeinse cultuur

“We hebben een heel vertekend beeld over de algemene aanvaarding van homoseksualiteit in de oude Romeinse cultuur. Het was eerder zo dat je als man steeds dominant moest zijn, dat jij degene was die penetreerde, maar zelf gepenetreerd worden was een absolute schande.”

“Homoseksualiteit ‘bestond’ niet, het werd eerder gezien als een scheidingslijn tussen dominering en gedomineerd worden. Het was geen identiteit, het was een daad.”

Als man mocht je eender wat penetreren

“Als man mocht je eender wat penetreren, of het nu een ietwat oudere slaaf of een vrouw was, dat maakte niet uit. Van maagden en andermans vrouw bleef je af. Andere dingen, zoals het oraal bevredigen van de vrouw, was ook totaal not done.”

Weinig info over vrouwen

“Het probleem bij onderzoeken van de oudheid blijft dat we alleen maar bronnen hebben van de schrijvende toplaag, en dat zijn overwegend mannen. Wij weten niet hoe vrouwen zich voelden bij het ondergaan van zo’n seksueel contact of hoe slaven het vonden om gepenetreerd te worden door hun meester.”

“Ook over lesbische vrouwen bestaan er heel weinig teksten. Maar het was iets dat Romeinse auteurs weinig konden verdragen. Je moest je aan je rol houden, jij ondergaat het seksueel contact, je neemt zeker en vast zelf geen initiatief, want er was altijd een passieve en actieve persoon nodig en Romeinen zagen twee vrouwen die rol niet opnemen.”

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet