Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Ontbijten met Petra De Sutter (Groen): "Niet onze keuze, maar verlenging van kerncentrales is nog altijd mogelijkheid"

za 18 dec. - 9:10

Als dat nodig is voor onze bevoorradingszekerheid, is het niet uitgesloten dat de regering toch nog beslist twee kernreactoren langer open te houden. In plaats dus van alle reactoren definitief te sluiten in 2025. Dat heeft vice-premier Petra De Sutter (Groen) gezegd in 'De Ochtend'. Ze voegt er wel aan toe dat dat niet het voorkeurscenario is.
VRT

Beluister het gesprek met Petra De Sutter via Radio 1 Select. 

Normaal moet de regering volgende week, of in alle geval voor het einde van het jaar, een beslissing nemen over de kernuitstap. Die volledige sluiting van al onze kenreactoren staat gepland voor 2025 maar er is onzekerheid over de vervangcapaciteit. Vooral het feit dat de gascentrale van Vilvoorde, die cruciaal is in het sluitingsscenario, geen vergunning krijgt, leidt tot twijfel.

Petra De Sutter, vice-premier van Groen, de partij die wil gaan voor een sluiting van alle kernreactoren, geeft dat ook toe. "Plan A is nog altijd die volledige sluiting, maar als er onzekerheid blijft over onze bevoorrading, dan komt plan B op tafel, zoals het in het regeerakkoord staat." 

En plan B is dus een verlenging van onze twee jongste kernreactoren. Al is er ook in dat scenario onduidelijkheid, door de technische en juridische problemen die zo'n verlenging met zich meebrengt.

Bekijk hieronder het gesprek in 'De Ochtend: 

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet