Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Ontbijten met staatssecretaris Sammy Mahdi: "Ja, ik ben kandidaat om CD&V-voorzitter te worden"

za 7 mei - 8:32

Staatssecretaris Sammy Mahdi is kandidaat om CD&V-voorzitter te worden. Dat heeft hij gezegd in het ontbijtgesprek van 'De Ochtend' met Michaël Van Droogenbroeck. Gisteren heeft voorzitter Joachim Coens zijn vertrek aangekondigd na een vernietigende peiling waaruit bleek dat CD&V de kleinste partij van Vlaanderen wordt. Bij de vorige voorzittersverkiezingen verloor Mahdi nipt van Coens.
Sammy Mahdi

Als het nu verkiezingen zouden zijn, zou CD&V de kleinste Vlaamse partij worden. Volgens De Stemming - een peiling van VRT NWS en De Standaard - zou slechts 8,7 procent van de bevraagden nog voor CD&V stemmen. Dat is 6,7 procentpunt minder dan het resultaat dat CD&V haalde bij de Vlaamse verkiezingen van 2019.

Dramatische peiling

"Die peiling is voor ons dramatisch", erkende voorzitter Joachim Coens gisteren. Hij zal volgende week de partijraad vragen om vervroegde voorzittersverkiezingen uit te schrijven. Bij het ontbijtgesprek met Michaël Van Droogenbroeck gaf Sammy Mahdi aan dat hij graag Coens zou opvolgen.

"Ja, ik ben kandidaat"

Mahdi is momenteel staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de federale regering. Hij verloor de vorige voorzittersverkiezingen nipt van Coens. "Ja, ik ben kandidaat", zei hij vanmorgen. "Ik heb gisteren van veel mensen berichten gekregen met de vraag om het te doen." En naar eigen zeggen wil hij die verantwoordelijkheid opnemen. "Wie de ploeg zal leiden, moeten de CD&V-leden beslissen."

De barslechte peiling is hard aangekomen bij Mahdi. "Als je de tendens van de voorbije jaren ziet, verbaast het niet. Maar je blijft wel verbaasd als je partij onder de 10 procent zakt", zegt hij daarover. "Maar we moeten niet op basis van een peiling van filosofie veranderen. We moeten niet defaitistisch zijn."

Cultuur binnen de partij

De tegenvallende peiling heeft voor de staatssecretaris voor een stuk te maken met de cultuur binnen zijn partij. "Als je aan beleid doet met andere partijen moet je water bij de wijn doen. Maar het is niet de bedoeling om de tuinslang boven te halen", zegt hij. "Je moet weten wat je principes zijn en er duidelijk voor op je strepen gaan staan."

Als je aan beleid doet met andere partijen moet je water bij de wijn doen. Maar het is niet de bedoeling om de tuinslang boven te halen

"We moeten opnieuw meer de gemeenschapspartij van Vlaanderen zijn", zegt Mahdi. "Ik stel me ter beschikking en wil er alles aan doen om de partij er terug bovenop te krijgen. We moeten vooruitgaan en beter scoren dan vandaag. Dat is nogal wiedes." Hij wil nog geen cijfer plakken op het beoogde resultaat.

Wouter Beke blijft aan

Vlaams minister Wouter Beke kwam de afgelopen maanden regelmatig onder vuur te liggen. En kon ondanks alle commotie toch gewoon minister blijven.

Ook voor Mahdi kan hij aanblijven. "Het is vooral belangrijk dat hij zijn werk kan blijven doen", zegt hij daarover. "Wouter heeft aangegeven dat er een aantal dingen niet goed zijn verlopen. En dat hij daar zijn werk van wil maken. Laten we zien hoe hij dat doet. Je moet hem daar ook wel in ondersteunen."

Wouter heeft aangegeven dat er een aantal dingen niet goed verliepen

Mahdi wil ook de relatie met de vroegere christelijke zuil herbekijken. "Je moet luisteren wat er leeft bij het middenveld, maar niet hun spreekbuis worden", zegt hij.

"We moeten elkaar beter respecteren in plaats van gefrustreerd te zijn. Waarbij wij ons afvragen waarom ze niet voor ons stemmen. En zij zich afvragen waarom we niet doen wat ze ons vragen."

Beluister het ontbijtgesprek via Radio 1 Select 

Of bekijk het ontbijtgesprek

Bron: vrtnws en 'De ochtend

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet