Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Ontdek de podcast 'Andere Ogen': Majd Khalifeh praat met mensen die buiten de bubbel van de media leven

zo 25 dec. - 6:00

Hoe ervaren gewone burgers de actualiteit? Welke impact heeft het nieuws op hun leven? VRT-journalist Majd Khalifeh zocht stemmen en getuigenissen rond thema's die de wereld beroeren. De zoektocht leverde vijf gesprekken op met gasten die openhartig getuigen over armoede, de klimaatcrisis, de koers, de seksuele vrijheid en de oorlog in Oekraïne.
Andere Ogen

Toen VRT-journalist Majd Khalifeh jaren geleden in België aankwam, kende hij de VRT niet, noch 'Het Journaal', noch wist hij wie Martine Tanghe was. Hij leefde buiten de bubbel van de media. In de podcast 'Andere Ogen' praat hij met mensen die ook buiten de bubbel van de media leven. Majd zoekt stemmen en getuigenissen rond thema's die hem vandaag raken. De zoektocht leverde vijf gesprekken op met unieke gasten die openhartig getuigen over armoede, de klimaatcrisis, de koers, de seksuele vrijheid en de oorlog in Oekraïne.

Oksana Senyczak

Oksana Senyczak

Oekraïne … via de ogen van Oksana Senyczak

Oksana is een Belgische vrouw van Oekraïense origine. Ze runt in Antwerpen een zaak met Oekraïens design. Samen met vele Oekraïense vluchtelingen in ons land komt ze elk weekend op straat om te demonstreren tegen de Russische invasie in Oekraïne. Oksana spreekt openhartig over haar Oekraïense roots, haar band met het land en cultuur en wat we nog niet weten over de Oekraïense bevolking.

Mohammed

Mohammed

De seksuele identiteit … via de ogen van Mohammed

Het respect en bescherming van de seksuele diversiteit blijkt steeds een grotere uitdaging zowel in onze samenleving als in het buitenland. Het verbod op de regenboogvlag in heel veel landen toont aan dat het recht om te zijn wie je wil zijn lang nog niet vanzelfsprekend is. In deze aflevering is Majd te gast bij Mohammed, een Palestijnse vluchteling uit Gaza die al een paar jaar in ons land woont. Mohammed neemt ons terug in de tijd naar zijn kindertijd in Gaza en vertelt openhartig over zijn persoonlijke strijd als homo met zijn sociale omgeving en hoe zijn seksuele identiteit een onbreekbare band met zijn moeder toch wist te breken.

Nancy

Nancy

Armoede … via de ogen van Nancy

Niemand is dit jaar ontsnapt aan de inflatie, een gevolg van de stijgende energieprijzen wereldwijd. Wij beleefden allemaal pijnlijke momenten. Of het nu aan de tankpomp is of bij het bekijken van onze energierekening. Voor vele gezinnen en alleenstaanden uit de middenklasse is deze financiële druk ongezien en moeten ze voor het eerst om hulp vragen. Zo ook Nancy, een alleenstaande moeder uit West-Vlaanderen. Ze getuigt openhartig hoe ze elke dag een strijd voert tegen de hoge prijzen en het tekort aan middelen om haar twee dochters het minimum te kunnen voorzien. Op een bepaald moment moet ze zelfs gaan aankloppen bij VZW Armoede Vlaanderen.

Efrem

Efrem

Wielrennen … via de ogen van Efrem Tekle

We zagen Remco Evenepoel zich onlangs kronen tot wereldkampioen, op het WK wielrennen in Australië. Dat Majd de passie voor het wielrennen nog niet voelt, vindt hij niet kunnen. Hij gaat inspiratie zoeken bij Efrem Tekle, een vluchteling uit Eritrea en een wielrenner bij het PaxX Global Cycling Team in Leuven. Efrem kwam enkele jaren geleden naar België na een gevaarlijke vluchtroute via Soedan, Libië en een boottocht via de Middellandse Zee richting Italië. Hij neemt Majd op sleeptouw in zijn tocht en droomt om ooit een profwielrenner te worden.

Margaretha

Margaretha

De klimaatcrisis … via de ogen van Margaretha

Het is slechts wachten tot de volgende nieuwsreportage van een allesverwoestende cycloon, gigantische bosbrand of nieuw hitterecord, ergens dichtbij of veraf op aarde. Van Pakistan tot de VS, van België tot in Zuid-Afrika voelen we allemaal de gevolgen van de klimaatverandering. Activisten laten zich horen, niet alleen via demonstraties, maar ook via ludieke acties in musea, op voetbalvelden en politieke bijeenkomsten om aandacht te trekken voor het klimaat. Op zoek naar een stem buiten het grote debat in de media kwam Majd het verhaal van Margaretha Wewerinke-Singh tegen. Zij is docent en mensenrechtenadvocaat die namens het land Vanuatu de eerste klimaatzaak ooit wil leiden bij het Internationaal Strafhof.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet