Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Ontdek de podcast 'Ongesteld' en krijg een antwoord op alle ongestelde vragen over menstruatie

di 24 mei - 9:49

Het Spaanse parlement stemt binnenkort over een wetsvoorstel dat betaald menstruatieverlof mogelijk moet maken voor elke vrouw met pijnlijke maandstonden. Logisch voor de ene, een taboe voor de andere. Precies een jaar geleden lanceerde Radio 1 de podcast 'Ongesteld', en volgden er nominaties voor de Oorkondes en de Belgian Podcast Awards. Luister in de app van VRT NU.
Ongesteld

De Spaanse regering heeft een wetsvoorstel gelanceerd dat onder andere het recht op abortus uitbreidt en de morning afterpil gratis maakt. Ook het het recht op betaald menstruatieverlof voor elke vrouw in Spanje die last heeft van heel pijnlijke maandstonden komt erin aan bod.

'Ongesteld': de podcast

Precies een jaar geleden maakte Liesbeth Gijsel (hoofdredacteur Eos Psyche&Brein) een Radio 1 podcast over menstruatie.  "We weten verrassend weinig over menstruatie, hormonen en de cyclus" zei ze toen .  "Terwijl ze zoveel impact hebben. Ze maken je sociaal of net teruggetrokken of prikkelbaar, ze bepalen of je je goed kunt concentreren of niet, geven je buikpijn en hoofdpijn… Ik vraag me na het maken van deze podcast zelfs af in hoeverre die hormonen mijn persoonlijkheid bepalen."

Luister nu!

Aflevering 1: Waarom is menstruatie taboe?

Hannah is 11 als ze de eerste keer haar regels krijgt. "Ik vond het zo oneerlijk, ik was de eerste van mijn klas. Voor mij was het een vergiftigd geschenk." Hoe voelt dat, die eerste keer? Ook in de 21ste eeuw wordt er nog altijd niet openlijk gepraat over menstruatie. Het feminisme heeft menstruatie bespreekbaar gemaakt, maar het taboe blijkt, verrassend genoeg, ook een product van de vrouwenbeweging te zijn, vertelt historica Kaat Wils.

Aflevering 2: Is de pil veilig?

Zoë (25) heeft al jaren twijfels bij de pil. "Ik nam een week de pil, en toen moest ik plots keihard huilen. Twee uur aan een stuk bleven de tranen komen." Hoofdpijn, onverklaarbare huilbuien, trombose, je libido dat een duik neemt. De lijst met nevenwerkingen van de pil is eindeloos. Gynaecoloog Hendrik Cammu zet alles op een rijtje. Tegelijk kunnen natuurlijke hormonen ook voor problemen zorgen. Dat weet Sarah (38) maar al te goed. Zij lijdt aan premenstruele dysfore stoornis

Aflevering 3: Hoeveel pijn is normaal?

Babs (39) richt haar leven en werk in zodat ze comfortabel door haar menstruatie komt. "Als ik ongesteld ben, ben ik steeds op mijn hoede voor doorlekken. En ik neem pijnstillers, want anders lukt het niet." Blijven werken of studeren tijdens die dagen van de maand, het is vaak niet evident. Maar veel pijn kan wijzen op endometriose, een aandoening waar 1 op de 10 vrouwen aan lijdt. Expert Carla Tomassetti legt het verschil uit tussen 'normale' en 'abnormale' menstruatiepijn.

Aflevering 4: Wanneer ben je in de overgang?

Bij Annemie (51) viel het kwartje niet meteen toen haar maandstonden uitbleven en ze af en toe een zweetaanval kreeg. Aanvankelijk dacht ze zelfs dat ze zwanger was. Maar het bleek de overgang te zijn. Die kan tot 12 jaar duren, en gaat niet alleen gepaard met opvliegers, maar ook met hartkloppingen, angsten en geheugenproblemen. Is hormoontherapie aan te raden? Expert Herman Depypere en menopauzeconsulent Ruth Delbeke geven uitleg en tips.

Luister naar de podcast 'Ongesteld' in de app van VRT NU 

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet