Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Onterecht onderbelichte vrouwelijke denkers

di 28 jan. - 15:00

Gisteren was één van de meest invloedrijke denkers van het moment in ons land: Yuval Noah Harari. Israëlisch historicus, filosoof en auteur, die een ware hype werd door zijn boeken “Sapiens” en “Homo Deus”. Maar in onze Meer Vrouw Op Straat-campagneweek willen we vandaag een grote zaklamp zetten op enkele indrukwekkende vrouwelijke denkers die vaak ten onrechte onderbelicht bleven.
Patricia De Martelaere

Vorige week nog werd door communicatiebureau FINN een lijstje gepubliceerd van meest invloedrijke opiniemakers in Vlaanderen. VUB-rector Caroline Pauwels komt met haar 5e plaats als eerste vrouw voor op die lijst, Dalilla Hermans komt op de 10e plaats. Maar dus, bedroevend weinig vrouwen in de hele lijst. Hoe verklaart Caroline Pauwels dat? Wie voor Pauwels’ eigen ideeëngoed dan weer een toonaangevende vrouwelijke denker was, was de Duits-Amerikaanse Joodse filosofe en politiek denker Hannah Arendt.

Een vrouw die het ook verdient om in de kijker gezet te worden is Fatima Mernissi. Een Marokkaanse sociologe die voor heel wat vrouwen een belangrijke stem is geweest. De “Simone de Beauvoir” van de Maghreb, wordt ze ook genoemd. Geen heel bekende naam, hoewel er al een tijdje een leerstoel Fatima Mernissi is aan de VUB. Iemand die mee aan de kar trok voor die leerstoel is voormalig sp.a parlementslid Yamila Idrissi.

De Klara-collega’s deden ook een inzending voor een vrouw die volgens hen een straatnaam verdient: filosofe Patricia De Martelaere. Zij was naast filosofe ook schrijfster. Ook op muzikant en docent filosofie Jan Swerts liet De Martelaere een diepe indruk na.

Voor collega Annelies Moons is de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie dan weer een bijzonder invloedrijke denkster. Ze groeide uit tot een inspirerend feministisch icoon. Wereldster Beyonce sampelde Adichie’s speech “we should all be feminists” in het nummer “Flawless”.

Volgens Wonderland-collega Korneel De Clercq blijven er ook in de recente en minder recente muziekgeschiedenis heel wat vrouwelijke artiesten onderbelicht! Hij eert oa Hildegard Von Bingen, de moeder der vrouwelijke klassieke componisten, de moeders van de blues “Ma Rainey” en Big Mama Thornton, de moeder van de rock ‘n roll “Sister Rosetta Tharpe”, en Carol Kaye, bassiste en gitariste op waanzinnig veel bekende nummers.

“Meer Vrouw op straat” - zo heet het programma dat binnenkort start op Canvas en dat tot doel heeft wat meer straten naar vrouwen vernoemd te krijgen. Veel grote steden hebben het voorbije jaar al een inspanning gedaan. Maar, het kan altijd nog meer en beter, zeker ook in kleinere steden en gemeenten. Alle informatie vind je hier. Actrice Liesa Naert hield in De Ochtend al een pleidooi voor de eerste vrouwelijke piloot in België: Hélène Dutrieu. Een straatnaambordje in bv Blankenberge of Oostende zou volgens Naert niet misstaan. Zo denkt ook amateur-historica Karin De Greeve er over.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet