Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Ontslag van Kompany was lang ondenkbaar, maar nu niet meer"

ma 22 nov. - 5:45

Het tiende puntenverlies van het seizoen voor Anderlecht tast het aura van coach Vincent Kompany aan, ziet Peter Vandenbempt in zijn analyse van de 15e speeldag. Ook Club Brugge moet zich zorgen maken over twee zaken.
Peter Vandenbempt

"Er heerst onzekerheid binnen Anderlecht"

Anderlecht kon nog maar eens niet winnen, nu bleef het op een 1-1-gelijkspel steken tegen KV Kortrijk. Bestaat de kans dat coach Vincent Kompany deze week wordt ontslagen? Nee, natuurlijk niet.

Maar het is duidelijk dat zelfs Kompany niet nog zo'n paar resultaten en prestaties zoals tegen Antwerp en Kortrijk moet neerzetten. Want dat gaat hij toch niet overleven, denk ik.

Een ontslag van Vincent Kompany was lang ondenkbaar, zeker in zijn eerste jaren als speler-trainer was hij eigenlijk groter dan de club en ook vorig jaar kreeg hij het vertrouwen van het nieuwe bestuur ten koste van Frank Vercauteren. Maar een ontslag is toch niet langer ondenkbaar.

We zijn eind november, in wat eigenlijk het tweede seizoen is van Kompany als sportief eindverantwoordelijke. Vorig jaar had hij een behoorlijke tweede seizoenshelft en play-offs, qua niveau, niet qua resultaten. De mensen van het bestuur vinden ook dat er een goede transferperiode is geweest.

Maar de vaststelling is nu toch eind november dat de ploeg er nog niet staat, dat er geen constante in zit. En - niet onbelangrijk in Anderlecht - ook de jeugd, van wie Kompany zegt dat hij ze beter moet maken (zoals Verschaeren, Amuzu, El Hadj...), is niet noodzakelijk zo veel beter geworden. En de resultaten zijn gewoon slecht.

Wesley Hoedt brak gisteren op de persconferentie zeer nadrukkelijk een lans voor de coach. De mensen die het bewind voeren in Anderlecht, willen natuurlijk ook niet liever dat het project met Kompany slaagt.

Maar er is wel degelijk onzekerheid binnen de club. En verdeeldheid ook in de kleedkamer: bepaalde keuzes van de coach over het spelsysteem, over spelers worden in vraag gesteld, en echt niet alleen door ontevreden bankzitters. Dat zijn de wetten van het voetbal, natuurlijk.

Bepaalde keuzes van Kompany over het spelsysteem, over spelers worden in vraag gesteld, en echt niet alleen door ontevreden bankzitters.

Intussen is het zo geëvolueerd dat op Neerpede niemand echt zeker is dat het op deze manier goed gaat komen. Er zal de komende week wellicht veel gepraat en vergaderd worden met de coach, met de staf en met de spelers.

Het is dan maar aan de spelers om een keer te zeggen wat ze er van vinden en waar het op staat, en niet alleen maar tegen journalisten. En dat kan dan misschien nog een kentering veroorzaken en misschien de echte start zijn van Anderlecht dit seizoen.

Maar het is duidelijk dat nog een paar weken aanmodderen niet meer zal gebeuren.

(lees verder onder de foto)

Vincent Kompany (© Virginie Lefour, Belga)

Vincent Kompany (© Virginie Lefour, Belga)

"Applaus voor KV Mechelen, doe zo voort"

KV Mechelen klopte landskampioen Club Brugge en wou toch wat meer aandacht. Ze stonden vrijdag wat sympathiek te mopperen. Vorig jaar, zeggen ze, ging het over Leuven en Beerschot en dit seizoen gaat het dan weer over Union (overigens gefeliciteerd met de herfsttitel). "Maar wij doen het ook al een paar jaar heel goed."

En dus bij deze aandacht voor KV Mechelen. Welverdiend overigens, want het heeft een ronduit schitterende wedstrijd gespeeld tegen Club Brugge met veel lef, goede pressing, scherp in de duels, enthousiasme, diepgang...

Mechelen heeft een ronduit schitterende wedstrijd gespeeld tegen Club Brugge met veel lef, goede pressing, scherp in de duels, enthousiasme, diepgang...

Goed voetbal ook en mentaal toch sterk, want in het begin van de tweede helft werden ze toch even weggebezemd, die 10 minuten dat Club echt goed was. Mechelen heeft een collectief sterk blok met een geweldige Rob Schoofs, om die er toch maar even uit te lichten. En al die beweeglijke, onverminderd sprintende jongens voorin, zoals Mrabti, Cuypers of Storm.

Veel ingrediënten van het spel van Union vinden we ook bij KV Mechelen. In de top 4, uitverkocht huis, geweldige sfeer, Wouter Vrancken een coach die het al een paar jaar heel goed doet... Dus ik zou zeggen: applaus voor Malinois, doe zo voort.

Club Brugge staat intussen toch al 7 punten achter op het wervelende Union. Er zijn toch twee zaken om zich zorgen over te maken: de slechte resultaten, naar hun standaard zeker, en het bedenkelijke niveau, toch te vaak in de eigen competitie.

Het was nog maar de tweede nederlaag van het seizoen, maar de landskampioen heeft ook maar 2 van zijn laatste 7 wedstrijden gewonnen. Daar waren natuurlijk verplaatsingen bij naar Antwerp en Anderlecht, maar ze hebben thuis ook al punten laten liggen tegen Cercle Brugge en Eupen.

De ploeg lijkt vooral niet geweldig veel trek te hebben in competitievoetbal. Het contrast met de manier waarop Club Brugge zich presenteert in de Champions League is heel groot. Philippe Clement heeft al op veel verschillende manieren geprobeerd om er het vuur door te jagen, maar dat blijkt toch een moeilijke opgave te zijn.

Het is duidelijk dat deze groep te vaak te ver beneden van wat we ervan mogen verwachten, presteert. Ook individueel, ik pik er even Noa Lang uit. Hij was toch een sensatie, maar zijn laatste goal is toch al van begin september. Charles De Ketelaere had het al een paar keer moeilijk. Dat is eigen aan jonge spelers natuurlijk.

Het is toch nog wachten tot veel nieuwe spelers een meerwaarde blijken, met Kamal Sowah voorop - vorig jaar toch sensationeel in Leuven. De komende anderhalve week volgen nu toch Leipzig in de Champions League en twee keer KRC Genk in de beker en de competitie. Na afloop kan de hemel weer stralend blauw zijn of aardedonker, zo gaat dat in het voetbal.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet