Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

"Onverantwoord de keuze voor zomer- of wintertijd te laten afhangen van een volksbevraging”

di 25 sep. - 4:20

Je bent de discussie over winter- vs. en zomertijd misschien al meer dan moe. Maar als we definitief naar de zomertijd zouden overschakelen kan je pas echt moe worden.
Zomertijd

Bert van der Horst , specialist in de chronobiologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, is absoluut geen voorstander van een permanente zomertijd. "We hebben een biologische klok die ervoor zorgt dat ons lichaam optimaal is afgestemd op het juiste moment van de dag.  Die klok reageert op licht. Zo gaan bijvoorbeeld net voor we wakker worden onze bloeddruk en onze lichaamstemperatuur weer omhoog. De omlooptijd van die klok is niet helemaal gelijk aan de 24 uur van een dag,  maar dat is op zich geen probleem want onze klok wordt iedere dag gelijkgezet door het licht.  In de zomertijd moeten we echter een uur eerder opstaan dan onze biologische cyclus aangeeft, we leven niet meer in fase met ons dag-nacht ritme.  We staan eerder op maar gaan niet vroeger naar bed. En zo bouwen we slaaptekort op.  Vooral avondmensen hebben daar last van."  

Die 'sociale jetlag'  kan leiden tot een groter risico op diabetes type 2 en bepaalde hartziekten. Misschien is er zelfs een verband met kanker. Bert van der Horst: "Wanneer we muizen in ons lab blootstellen aan een verstoorde licht-donkercyclus, dan zien we dat dieren die gevoelig zijn voor borstkanker die ziekte al maanden eerder ontwikkelen.  In ons lab wekken we nu muizen vroeger dan ze van nature zouden ontwaken om te kijken wat daar de lange termijngevolgen van zijn."

Van de Horst houdt zijn hart vast voor de komende beslissing: “Ik vrees dat veel mensen niet stilstaan bij de impact van de zomertijd op hun gezondheid. Ik vind het dan ook niet verantwoord de keuze voor winter- of zomertijd te laten bepalen door een volksbevraging.  In Nederland heeft de nationale Gezondheidsraad zich al gebogen over de schadelijke lange termijngevolgen van werken in ploegendienst. Daar gaat het 'slechts' om 15% van de bevolking. Bij sociale jetlag gaat het maar liefst om 60% die op werkdagen minstens een uur te kort slaapt. De helft daarvan zelfs twee uur te weinig, dan kom je al aan een nacht slaaptekort per week. We zouden de beslissing over de zomertijd dus ook beter aan zo’n commissie overlaten."


Beluister hier het gesprek met Bert van der Horst: 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet