Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Onverdedigbaar, maar te makkelijk om voetbal te stigmatiseren"

ma 24 mei - 6:05

Na de laatste speeldag in de Jupiler Pro League valt er vooral veel te vertellen over wat er allemaal naast het veld gebeurd is. "Het is toch niet de bedoeling dat je je goede manieren achterlaat bij de ingang van een stadion?", vindt Sporza-journalist Peter Vandenbempt.
Peter Vandenbempt

"Te makkelijk om voetbal en de supporters te stigmatiseren"

De taferelen zoals in Brugge hebben we helaas over heel Europa gezien, dit weekend ook in Madrid en Rijsel. Supporters komen massaal op straat, lopen door elkaar zonder mondmasker, dat kan je niet uitleggen aan of verdedigen tegenover mensen die al een heel jaar de maatregelen opvolgen of aan horeca-uitbaters die geen plexiglas mogen gebruiken, ik zeg maar wat. Dat is elke keer opnieuw een klap in het gezicht van heel wat mensen.

Maar het zijn wel geen taferelen die beperkt zijn tot "de voetbalsupporter". Er zijn genoeg voorbeelden in ons land en het buitenland die aantonen dat mensen geen voetbalwedstrijd of titelviering nodig hebben om alle remmen los te gooien en de geldende maatregelen overboord te gooien. Het is onverdedigbaar, maar het is te makkelijk om het voetbal en de supporters te stigmatiseren. Het is de mens in de maatschappij die er blijkbaar genoeg van heeft.

Club heeft het gisteren proberen te kanaliseren en het gecontroleerd te organiseren. Dat is ook niet gelukt. Net zoals aan het oefencomplex donderdag. Trainer Clement en een paar spelers zijn zwaar onder vuur komen te liggen en zullen ook een boete krijgen omdat ze van de bus gekomen zijn.

Maar op een bepaald moment ontstaat er een situatie, je staat er al een kwartier en het dreigt uit de hand te lopen en je probeert een pragmatische oplossing te vinden. Dat geeft een zeer negatieve perceptie, maar misschien kon het niet anders om er een einde aan te maken. Nog een keer, als je ernaar kijkt en je zit al een heel jaar in deze situatie, is het onverdedigbaar.

(lees verder onder de foto)

© Kurt Desplenter (Belga)

© Kurt Desplenter (Belga)

"Noa Lang is niet antisemitisch, maar oorsprong van dit soort gezangen wel"

Dan waren er afgelopen week ook nog de gezangen van Noa Lang. Het is duidelijk dat hij niet de joodse gemeenschap viseert of  antisemitische gedachten heeft als hij dronken staat te lallen in een microfoon. Hij wil zich afzetten tegen Anderlecht en dat zijn voor Club-supporters "de joden". Dat is dom en ongepast, maar niet antisemitisch.

Alleen las ik in 'Le Soir' een zeer interessante bemerking van Patrick Charlier van Unia. Hij zei dat de sportieve folklore dringend moet evolueren. En dat men in de sport bewust gemaakt moet worden van de oorsprong van dit soort geroep. Want die is wel antisemitisch. In dit geval is Anderlecht voor Bruggelingen "geld" en "dikke nekken" en dat werd in het verleden geassocieerd met joden. En dat is genoeg om ermee op te houden en het niet te tolereren als onschuldig supportersgeroep.

Dat kan je uitbreiden naar vanalles en nog wat. Door de lege tribunes kon je vaak horen wat sommige bestuursleden zoal roepen naar de  scheidsrechter,  de tegenstanders, hun eigen spelers en trainers. Dat is niet normaal. Het is toch niet de bedoeling dat je je goede manieren achterlaat aan de ingang van het stadion? Dat schijnt voor veel mensen toch zo te zijn.

Dat geldt eigenlijk ook voor KVM-assistent Fred Vanderbiest. Ik kan niet zeggen of hij nu racistische gedachten had toen hij dat riep. En Vanhaezebrouck en Vadis Odjidja weten dat eigenlijk ook niet. Ze nemen hun interpretatie als de enige juiste en dat lijkt me een beetje voortvarend.

Maar iedereen die Vanderbiest nu verdedigt door te zeggen dat hij al zijn hele carrière de lelijkste dingen roept naar tegenstanders, nou. Misschien is dat toch al niet normaal? Misschien is hij niet noodzakelijk een racist, maar is het wel hoog tijd dat hij goede manieren leert langs de lijn.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet