Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Onze reukzin maakt het leven interessant en levendig

za 22 dec. - 3:42

We hebben vijf klassieke zintuigen: gezichtsvermogen, gehoor, reukzin, smaakzin en tastzin. De reukzin is één van die vijf zintuigen en het is met name een zintuig dat ons leven zeer interessant maakt. Neurowetenschapper en psychiater Iris Sommer vertelt erover in "Interne Keuken".
Reukzin

Onze reukzin maakt het leven interessant en levendig. Neurowetenschapper en psychiater Iris Sommers verklaart: "Het is dankzij onze reukzin dat ons eten echt smakelijk wordt. Wij kunnen namelijk enkel zout, zuur, zoet, bitter en umami proeven. Lekkere wijn drinken wordt pas interessant dankzij de geur van de wijn die we waarnemen. Onze levenskwaliteit gaat er dan ook op achteruit wanneer we geen reukzin meer hebben. Zo komt het vaak voor dat oudere mensen met een verminderde reukzin minder gaan eten en daardoor vermageren." 

Je herkent mensen aan hun geur

Je ergens thuis voelen, heeft ook met geuren te maken. Thuiskomen betekent daarom concreet ook dat je de geur van je huis ruikt. Herinner jij je de geur van de woning van je grootouders? Je zal die meteen herkennen wanneer je hem ruikt.  Sommers: "Geur heeft veel met herinneringen en emoties te maken. Geuren gaan ook rechtstreeks naar de oude hersenen, wat betekent dat ze onverdund en ongefilterd je geheugen en je emoties bereiken. Bij de andere zintuigen is dat niet het geval omdat ze gefilterd worden door de thalamus. Dus eigenlijk wordt alles wat wij tot ons nemen gefilterd, behalve geuren", zegt Sommers. 

Partnerkeuze op basis van geur?

Doordat geuren niet via de thalamus passeren, zijn we ons er meestal niet bewust van. Maar onbewust gebeuren er wel heel veel dingen op basis van geuren. Denk aan de keuze van je partner, bijvoorbeeld. "De geur van iemand die een immuunsysteem heeft dat heel ver van jouw eigen systeem afstaat, zal je aantrekkelijk vinden. Evolutionair gezien is dat heel zinnig.  Want wanneer je een partner kiest met een aanvullend immuunsysteem, zullen jouw kinderen de hele wereld van microben aankunnen."

Zowel bij dieren als bij mensen werken er ook lokstoffen, waardoor ze seksueel aantrekkelijker bevonden worden. "Een man die veel testosteron (het mannelijk geslachtshormoon) produceert, zal een aantrekkingskracht hebben op vrouwen via de geur van zijn zweet, die dat testosteron bevat. Het is echter wel zo dat dat zweet binnen een halfuur gaat reageren met zuurstof, waardoor de geur juist weer afstotend wordt." 

Invloed van de voeding die je eet

Ten slotte is ook de voeding die iemand eet van invloed op hoe hij of zij ruikt. "Wanneer je bijvoorbeeld veel knoflook eet, ruik je dat aan je zweet en aan je mondgeur. Je darmflora moet het eigenlijk doen met wat jij verkiest te eten. Dat betekent dat als iemand bijvoorbeeld geen vlees eet, de bacteriën in zijn of haar darm er anders uitzien dan van iemand die geen vlees eet. Maar denk ook aan mensen met een verkoudheid; die ruiken over het algemeen niet lekker. Dat is omdat ongezonde bacteriën anders ruiken dan gezonde bacteriën", aldus Sommers.

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet