Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Ook bij ons zorgen over Deltavariant? Viroloog Piet Maes: "Het kan twee kanten uit gaan"

di 15 jun. - 7:30

De besmettingen blijven stijgen in het Verenigd Koninkrijk, en dat heeft alles te maken met de opmars van de Deltavariant van het coronavirus (die we ook kennen als de Indiase variant). Hoe zit het bij ons?
© Luc Claessen (Belga)

Het Verenigd Koninkrijk heeft de laatste fase van de versoepelingen uitgesteld tot 19 juli, met als voornaamste reden het stijgende aantal besmettingen, vooral met de Deltavariant (zoals de Wereldgezondheidsorganisatie de variant benoemt die in India geïdentificeerd werd). Het is een beetje onduidelijk waarom die variant bij de Britten zo sterk toeneemt, zegt Piet Maes, viroloog aan het Rega-instituut van de KU Leuven.

"De Deltavariant is volgens de nu beschikbare data 30 tot 40 procent besmettelijker dan de Alphavariant (de "Britse" variant, red), maar er zijn geen speciale mutaties waardoor dit een soort supervirus zou zijn. Het is dus onduidelijk wat die stijging veroorzaakt. Is het het virus zelf of de omstandigheden in het Verenigd Koninkrijk?", zegt Maes.

Het is onduidelijk wat die stijging veroorzaakt. Is het het virus zelf of de omstandigheden in het Verenigd Koninkrijk?

Dat het Verenigd Koninkrijk een grote Indiase populatie heeft, speelt misschien een rol, "maar we zien ook in andere landen een stijging met de Deltavariant, bijvoorbeeld in Rusland." De manier waarop de Britten vaccineren, kan wel belangrijk zijn. "Zij hebben vooral ingezet op eerste prikken. En intussen is duidelijk dat twee prikken nodig zijn om volledige beschermd te zijn. Mogelijk circuleert de Deltavariant er daarom makkelijker."

In ons land maakt de Deltavariant ongeveer 12 procent van de bevestigde besmettingen uit. "We moeten er zeker rekening mee houden, het kan twee kanten uit" zegt Maes. "De besmettingen dalen heel sterk, de vaccinatiegraad is heel hoog. Positieve dingen allemaal. momenteel. Het is niet abnormaal dat deze variant de bovenhand zou nemen, het is moeilijk in te schatten. Het is dus belangrijk om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden."

Beluister het gesprek met Piet Maes in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet