Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Ook de zelfstandige heeft recht op voldoende preventie en welzijn op het werk"

ma 1 aug. - 6:29

Almaar meer zelfstandigen zijn langdurig ziek en steeds vaker komt dat door psychische problemen. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Griet Smaers opvroeg bij de bevoegde ministers Borsus en De Block. "Ook de zelfstandige heeft recht op voldoende preventie en welzijn op het werk", reageert Smaers.
meer zelfstandigen langdurig ziek

Stijging van 11 procent

De afgelopen vijf jaar is de groep langdurig arbeidsongeschikte zelfstandigen (meer dan 6 maanden out, nvdr.) met 11 procent toegenomen. Het aantal zelfstandigen dat langdurig arbeidsongeschikt is, steeg de voorbije vijf jaar zelfs sterker dan het aantal zelfstandigen dat minder dan zes maanden out is. Respectievelijk gaat het om een stijging van 10,34 procent (6.561 gevallen) ten opzichte van 4,76 procent (6.311 gevallen).

Wat betreft het aantal invaliden, waren er eind 2014 22.353 geregistreerde gevallen. Dat is een stijging van 11,01 procent in vijf jaar tijd.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak waardoor zelfstandigen in de invaliditeit treden, zijn spier- en wervelaandoeningen. Zo was dit in 2014 voor 29,51 procent van de invalide zelfstandigen het geval. 

Opvallend is ook de toename van psychische problemen. In 2014 kampte 20,82 procent van het aantal invalide zelfstandigen met dergelijke problemen. In 2015 klimt het percentage verder op naar 21,48 procent. Ter vergelijking: in 2010 ging het om 19,32 procent. “Het aantal zelfstandigen dat getroffen wordt door psychische stoornissen stijgt procentueel sterker dan de evolutie van het totaal aantal invaliden. Dat psychische aandoeningen de ziektebeelden van onze generatie zijn, staat buiten kijf”, reageert Smaers.

Een derde belangrijke oorzaak zijn ten slotte hart- een vaatziekten: 11,07 procent van het aantal invalide zelfstandigen heeft dergelijke problemen.

"Verhoogde waakzaamheid"

“De stijgende duur van de arbeidsongeschiktheid, de hogere uitgaven in de sociale zekerheid en een procentuele en absolute toename van psychische aandoeningen moeten ons aanzetten tot een verhoogde waakzaamheid", vindt Smaers. "Ook de zelfstandige heeft recht op voldoende preventie en welzijn op het werk. Het sociaal statuut van zelfstandigen voorziet momenteel helaas niet in dergelijk preventieluik. Het wordt tijd om dit debat open te breken."

 

Smaers vraagt daarnaast ook dat er snel werk wordt gemaakt van re-integratietrajecten voor langdurig arbeidsongeschikte zelfstandigen. “Minister De Block wenst hier pas werk van te maken nadat de re-integratie voor arbeidsongeschikte werknemers op punt staat. Ik zie niet in waarom we op dit punt zouden treuzelen. De zelfstandige is even belangrijk.”, besluit Smaers.

 

Bron: deredactie.be

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet