Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Tour Vandaag

De Tour Vandaag

Ook deze zomer belandt in top 10 warmste zomers ooit

di 1 sep. - 20:36

De zomer van 2020 is de op zeven na warmste zomer geworden sinds het begin van de metingen. Dat heeft het KMI berekend. Gemiddeld was het deze zomer 18,8 graden Celsius. Vooral de hittegolf in augustus heeft het gemiddelde fors opgetrokken
Zonnebril

1 september is ieder jaar niet alleen de start van een nieuw schooljaar, maar ook het begin van de weerkundige herfst. En dus kunnen we nu al terugblikken op de zomer van dit jaar. Volgens het KMI werd het deze zomer (juni, juli, augustus samen) in Ukkel gemiddeld 18,8 graden Celsius. En daarmee hebben we officieel de op zeven na warmste zomer sinds het begin van de metingen in 1833 achter de rug.

Ter vergelijking: de warmste zomer tot nog toe is die van 2018. Toen werd het gemiddeld 19,9 graden. Daarna volgen 2003 (19,7°C gemiddeld), 1976 (19,2°C) en daarna de zomer van vorig jaar, met gemiddeld 19,1 graden in Ukkel. Sinds 1981 ligt de gemiddelde zomertemperatuur op 17,6°C.

Hete maand augustus

Deze zomer kende nochtans een frisse start. Zo blijkt uit het klimatologisch overzicht van het KMI. Vooral van 4 tot en met 10 juni was het frisser dan normaal. Toch werd het in juni uiteindelijk 1,3 graden warmer dan gemiddeld. Juli daarentegen was een relatief frisse maand, maar met een fikse uitschieter op het einde. Op 31 juli werd het 36,5 graden: de derde hoogste temperatuur ooit gemeten in Ukkel.

Maar het is vooral de maand augustus die het gemiddelde heeft opgetrokken. Van 6 tot 12 augustus werd officieel de warmste week sinds de start van de metingen. De maximumtemperatuur lag die week gemiddeld op 33,5 graden. De hittegolf duurde uiteindelijk 12 dagen.

Deze zomer telde in totaal 10 tropische dagen: dagen met maximumtemperaturen van 30 graden en meer. Normaal zijn dat maar 3,7 dagen. Er werden ook 27 zomerdagen geregistreerd (dagen met maxima van 25 graden en meer), tegenover 22,8 dagen normaal.

Het KMI laat nog weten dat de temperaturen in Ukkel deze zomer varieerden tussen 7,6 en 36,5°C.

Minder regen en minder onweer, maar meer zon

Uit het klimatologisch overzicht blijkt ook nog dat deze zomer droger was dan gemiddeld. Er viel gemiddeld 168,2 millimeter neerslag per maand, tegenover 224,6 millimeter normaal.

"Het probleem is dat dat tekort zich al opstapelt sinds januari 2017", zegt David Dehenauw van het KMI. "Toen al zagen we de eerste droogteproblemen en sindsdien zijn er elk jaar droogteproblemen. Als je al die tekorten optelt, dan kom je intussen aan een tekort van ongeveer 6 maanden aan neerslag. Dat is niet niks natuurlijk."

Ook het aantal onweersdagen lag deze zomer onder het gemiddelde: 32 dagen in plaats van 40,1 dagen normaal.

Tot slot nog een leuk weetje: de zon scheen deze zomer (in Ukkel) 602 uur en 49 minuten. Dat is 24 uur, ofwel één dag, meer dan gemiddeld.

Beluister het gesprek met David Dehenauw in 'De Tour Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Tour Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet