
De Wereld Vandaag
“Ook in kleuterscholen en lagere scholen worden kinderen nog opgesloten in een kast”
di 22 okt. - 9:28

Onderzoeker Elke Emmers reageerde in 'De Wereld Vandaag' naar aanleiding van een opiniestuk op vrtnws.be waarin getuigd werd over gedwongen afzondering en isolatie in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp, en het bijzonder onderwijs. Volgens haar gebeurt het niet alleen daar, maar ook in het “gewone” basisonderwijs.
“Wij hebben van een aantal studenten het signaal gekregen dat er ook in het reguliere onderwijs vrijheidsberovende maatregelen worden toegepast, zoals het vastbinden van kleutertjes aan hun stoel, fixeren van lagereschoolkinderen met een riem aan een stoel, en ook zagen we een aantal gevallen waarbij kinderen werden opgesloten in een ruimte zonder ramen of beveiliging, vaak is dat gewoon de bezemkast.”
Het probleem volgens Elke Emmers is dat er een grijze zone is. Het lijkt evident dat je geen kinderen vastbindt of opsluit, maar er is geen wetgeving. En er wordt logischerwijze ook niet over gepraat: “Wij hebben deze signalen gekregen van enkele studenten die op stage waren en we horen ook wel leerkrachten die dat “in de marge” vertellen. Er rust een heel sterk taboe op.”
Ik kan heel goed geloven dat je kiest voor een oplossing waarvoor je normaal niet zou kiezen
De onderzoekers willen het fenomeen van vrijheidsberoving in het onderwijs uit die taboesfeer halen, maar ze willen er dus ook zicht op krijgen: “Hoe vaak komt dit voor ? En hoe komt het dat leerkrachten tot dergelijke maatregelen overgaan als het spannend wordt in de klas ?”
In het kader van hun onderzoek zijn Elke Emmers en haar medewerkers ook gaan praten met leerkrachten. “Dat is nog volop bezig, maar wat we nu al weten is dat leerkrachten voelen dat ze het niet meer aankunnen, als het spannend wordt in de klas of als er gedragsproblemen zijn, dat ze met de handen in het haar zitten en dan kiezen voor isolatie om het probleem op te lossen.”
Elke Emmers veroordeelt de leerkrachten niet: “Absoluut niet. Ik kan heel goed geloven dat het soms spannend wordt en dat er dan omgevingsfactoren en misschien zelfs persoonsfactoren en organisatiefactoren op je beginnen te wegen, én als het dan al een moeilijke dag is, dat je dan kiest voor een oplossing waarvoor je eigenlijk normaal niet zou kiezen.”
Beluister hieronder het integrale gesprek met Elke Emmers in 'De Wereld Vandaag':
Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'
Lees ook:
“Op kousenvoeten komen moeders en vaders langs om te zeggen: ik roep tegen mijn kinderen en ik wil dat dat stopt”
Moet je kinderen als een hond opvoeden? Aanpak Britse therapeut leidt tot opschudding
"Sinds die dag, goed vier jaar geleden, hebben we onze kinderen nooit meer gestraft"