Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Ook last van droge handen door al dat wassen? Enkele tips

di 31 mrt. - 7:42

Heel wat mensen lopen in deze coronatijden rond met licht geïrriteerde handen. Door al dat wassen worden handen heel droog, beginnen ze ruw aan te voelen of zelfs te schilferen. Wat kan je ertegen doen?
©Irina Ba (via Unsplash.com)

“Het Water en de zeep die we gebruiken zijn factoren die irriterend zijn voor de huid. Hoe vaker je je handen wast, hoe droger ze worden”, zegt dermatologe Hilde Lapeere in ‘We Zullen Doorgaan’.

Wat kunnen we doen om dat tegen te gaan? “In eerste instantie kijk je best eens naar hoe vaak je je handen wast. Als je alleen thuis bent, hoef je niet om het kwartier je handen te wassen. Enkel als je eten gaat klaarmaken, na een toiletbezoek of na het verversen van de kinderen was je best je handen.”

Handwasolie of overvette zeep

“Je kan ook een aangepaste zeep gebruiken”, zegt Lapeere. “Er zijn heel veel soorten zeep om je handen te wassen, maar de ene is agressiever dan de andere. Je kan handwasolie gebruiken, zeep zonder zeep of een overvette zeep. Die laatste is een soort zeep waar je je handen mee kan wassen, maar waar tegelijk ook al wat hydraterende stoffen inzitten.”

De zeep weglaten is niet zo’n goed idee. “Het idee achter zeep is een virus aanvallen. Ik vrees dat de virussen intact zullen blijven als je de zeep weglaat.”

Gebruik handcrème

Lapeere benadrukt dat je best de voorschriften volgt: de binnenkant én de buitenkant van de handen wassen, maar ook tussen de vingers. Gebruik een zachtere zeep en een hydraterende crème. Een handcrème mag je meerdere keren per dag aandoen. “Doe handcrème aan als je even niets hoeft te doen. Als je tv gaat kijken, als je de krant gaat lezen of voor het slapengaan.”

Als je huid extreem gaat uitdrogen, scheurt ze open en krijg je kloven of wondjes. Als je wondjes hebt, moet je die ook ontsmetten. Als je extreem veel last hebt van wondjes, raadt Lapeere aan om toch even de huisarts of dermatoloog te contacteren. “In deze tijden mogen wij enkele dringende consultaties doen. Maar veel artsen werken via teleconsultatie en zo kan je toch je arts bereiken.”

Beluister hieronder het gesprek in 'We Zullen Doorgaan': 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet