Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Ook wie geen erkend zorgdiploma heeft, moet een patiënt kunnen helpen"

di 5 sep. - 8:05

Minister van volksgezondheid Maggie De Block wil dat ook wie geen erkend zorgdiploma heeft, patiënten mag helpen. De Block werkt voor die zogenaamde ‘bekwame helpers’ een wettelijke regeling uit. Hierdoor zullen zij ook specifieke medische handelingen mogen uitvoeren. Nu kan dat juridisch niet.
Minister van volksgezondheid Maggie De Block

Vandaag mogen een hele reeks specifieke medische handelingen enkel door bevoegden, medisch geschoolden, worden uitgevoerd. Minister De Block wil dit veranderen. Ze wil in de hervorming van de zorgberoepen laten opnemen dat ook ‘bewame helpers’ specifieke zorgtaken mogen uitvoeren, zoals het helpen bij inspuitingen. Want op dit moment mag dit juridisch niet.

Minister De Block haalt in het programma De Ochtend een voorbeeld aan. “

Als een kind met diabetisch een aanval krijgt van hypoglycaemie en er een inspuiting moet gebeuren en de leerkracht doet dit, dan is hij eigenlijk onwettig bezig. Hij oefent een medische actie uit waarvoor hij niet bevoegd is.

“De wet op de uitoefening van gezondheidsberoepen is oorspronkelijk van 1967”, verduidelijkt minister De Block. “Maar de maatschappij en de manier waarop mensen die ziek zijn toch nog bewegen en aan activiteiten deelnemen, is geëvolueerd”.

De bedoeling is dat de zogenaamde ‘bekwame helpers’ een goede opleiding krijgen. Die zal volgens de minister door de beroepsgroepen zelf worden uitgewerkt.

De regeling geldt niet alleen voor leerkrachten, beklemtoont minister De Block. “Het kan om het even wie zijn. Vrienden, familie, mantelzorgers, die een specifieke opleiding volgen om niet onwettig geneeskunde uit te oefenen en toch mensen te helpen”.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet