Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Oorlog in mijn genen

vr 14 feb. - 23:00

Hoe noem je een inwoner van Peutie? Een peutenaar? Een peutist? We vragen het maar omdat we zaterdag op de radio moeten vertellen dat Kubra Mayda van Peutie is. Ze is er opgegroeid. Een Vlaams meisje met Turkse roots. Tenminste, dat dacht ze. Tot ze een DNA test liet doen.
Mayda

Kubra ontdekte dat ze van Armeense afkomst is. Auch. Dat ligt dus gevoelig. Niet in Peutie, maar wel in Turkije. Door de Armeense genocide.  Bij ons is die erkend, in Turkije is het bijna verplicht om die te ontkennen. 

Dus trok ze naar wat nu Oost-Turkije is, maar ooit West-Armenië was. De grensstreek waar haar familie vandaan komt. Sommige Armeniërs die er woonden deden honderd jaar geleden alsof ze Turken waren, uit schrik voor vervolging. Soms met zoveel overgave dat ze na een paar generaties vergeten waren dat ze eigenlijk Armeniërs zijn. Zoals Kubra. 

Maar wat betekent dat, Turks zijn of Armeneens? Hoe voelt dat? Kan je als Armeense geboren worden in het lichaam van een Turks meisje? En kan je dat nog veranderen? 

Kubras zoektocht is zaterdag op Canvas te zien is in Vranckx en De Nomaden. Haar Oorlog in mijn genen roept zoveel vragen op dat we blij zijn dat ze eerst nog even bij ons langskomt. 

Beluister het hele gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet