"Oosterweel niet volledig stilleggen, er wordt gewerkt met propere grond"
ma 28 jun. - 6:46

Moeten alle werkzaamheden aan de Oosterweelverbinding voorlopig stilgelegd worden, tot er meer geweten is over de met PFOS vervuilde grond op het terrein? CD&V-voorzitter Joachim Coens pleitte er afgelopen weekend voor, maar Antwerps provinciegeouverneur Cathy Berx is het daar niet mee eens en vindt dat een deel van de werkzaamheden gewoon kan doorgaan.
Alleen op plaatsen waar de grond erg vervuild is, wordt voorlopig niet gewerkt, benadrukte Berx in 'De Ochtend'. "Er worden betonwerken gedaan, er wordt gewerkt met propere grond. Maar men wacht af wat de resultaten zijn van die commissie om verder te doen met de vervuilde grond. En men gaat ook nakijken of de normen die gehanteerd worden wat betreft die vervuilde grond, strenger moeten."
Het verslag van die expertencommissie wordt midden juli verwacht. Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding zal dan ook een goed beeld hebben van waar zich welke PFOS-concentratie bevindt en waar die grond ligt, zegt Berx nog. De provinciegouverneur verzekert ook dat vervuilde grond het terrein van de Oosterweelverbinding niet zal verlaten. "Niet via de lucht, niet via water en ook niet via grondverzet. En dat is van het grootste belang."
Berx voegt er nog aan toe dat ze er alle vertrouwen in heeft dat Lantis heel transparant over de werkzaamheden zal communiceren. "Alle resultaten van metingen zijn transparant na te lezen op de websites van Lantis en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het is allicht de meest nagekeken werf in heel Vlaanderen."
Eerder had ook Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) al gezegd dat de werken met niet-vervuilde grond gewoon doorgaan. En ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageerde afwijzend op het voorstel van Coens: "Het stilleggen van het grootste mobiliteits-, leefbaarheids-, klimaat- en gezondheidsproject van deze eeuw zou een dramatische vergissing zijn voor milieu en volksgezondheid, zoals ook toxicologen en actiegroepen beaamden."
Beluister het gesprek met Cathy Berx in 'De Ochtend' via Radio 1 Select
Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'
Lees ook:
Heeft PFOS ons voedsel verontreinigd? Landbouwers willen snel duidelijkheid
Jan Jambon: "Aan het einde van mijn regering zal er minder PFOS zijn dan aan het begin"
Kan je PFOS ooit uit de bodem krijgen? "Vervuilde grond afgraven beste oplossing, maar dan wegwerken is niet evident"