Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Op café en restaurant, in musea en op de Eiffeltoren: gezondheidspas vanaf nu zo goed als overal verplicht in Frankrijk

ma 9 aug. - 6:42

Vanaf vandaag heb je op heel veel plaatsen in het openbare leven in Frankrijk de zogenoemde pass sanitaire of gezondheidspas nodig. De Franse regering heeft het gebruik ervan uitgebreid om een verdere toename van het aantal coronabesmettingen te voorkomen. Van cafés en restaurants tot Disneyland en de Eiffeltoren: wat houdt de pas in en waar zal je hem overal moeten tonen?
Eifeltoren

Wat is de gezondheidspas?

De Franse gezondheidspas bestaat al sinds begin juni, in het begin moest je die enkel tonen op plaatsen waar meer dan 1.000 mensen (kunnen) samenkomen. Op 12 juli kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan dat het gebruik van de pas drastisch uitgebreid zou worden. In twee fases: de eerste begon op 21 juli, de tweede begint vandaag. Sinds die bekendmaking zijn wel al enkele versoepelingen doorgevoerd.

De gezondheidspas is een toegangspasje dat bewijst dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, ofwel recent een negatieve coronatest hebt afgelegd, ofwel immuun bent doordat je al covid hebt gehad. De pas werkt met een QR-code (digitaal of op papier) en is voorlopig nodig voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor jongeren van 12 tot 17 jaar is de pas verplicht vanaf 30 september. De Franse regering gaf hen uitstel, "om de vakantie van gezinnen niet de bederven".

  1. Wie ingeënt is met een vaccin van Pfizer, Moderna of AstraZeneca, kan de gezondheidspas al 7 dagen na de tweede prik gebruiken. Wie covid heeft gehad en nog maar 1 keer is gevaccineerd, kan de pas al 7 dagen na de eerste prik gebruiken. Wie met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson is ingeënt, waarbij maar 1 prik nodig is, kan de pas 4 weken na de vaccinatie gebruiken.
  2. De negatieve coronatest mocht aanvankelijk niet ouder zijn dan 48 uur om openbare plaatsen te kunnen bezoeken, maar afgelopen weekend maakte de Franse regering bekend dat de regels versoepeld zullen worden en de test niet ouder mag zijn dan 72 uur. Dat is nu ook al zo wannneer je Frankrijk binnenkomt. Aanvankelijk waren ook alleen PCR- en sneltesten toegestaan. "Onder toezicht van een gezondheidsmedewerker" zal het nu ook mogelijk zijn om een zelftest uit te voeren.
  3. Wie al covid gehad heeft en dus antistoffen heeft maar nog niet is gevaccineerd, moet daarvan een bewijs kunnen voorleggen dat ouder is dan 11 dagen en niet ouder dan 6 maanden.

Waar moet je de pas tonen?

Vanaf vandaag zal je de gezondheidspas zowat overal in het openbare leven in Frankrijk moeten tonen, bijvoorbeeld in de hele culturele sector en andere plekken waar meer dan 50 mensen (kunnen) samenkomen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over musea, de cinema, attractieparken als Disneyland Parijs, enzovoort. Ook wie een bezoekje plant aan de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, het kasteel van Versailles of andere bezienswaardigheden, zal de pas moeten tonen.

Ook als je op café of restaurant gaat, moet je de pas kunnen voorleggen, ook als je enkel op het terras zit. Ook in (sommige) winkelcentra, ziekenhuizen, woonzorgcentra, in vliegtuigen en op treinen en langeafstandsbussen zoals Flixbus is de pas voortaan verplicht. In het gewone openbaar vervoer zoals de metro is hij niet verplicht.

Op campings en in hotels is de pas voor zover we weten niet verplicht, maar wel eenmaal je het restaurant of de eetzaal betreedt.

De verplichting geldt overigens niet alleen voor klanten of bezoekers, maar ook voor al wie op bovengenoemde plaatsen werkt. Al is de pas voor hen maar vanaf 30 augustus verplicht. Net als bij de jongeren heeft de regering hen wat uitstel gegeven.

Andere plekken waar de pas nodig is, kunnen er in de loop van de komende weken of maanden nog bijkomen, aldus de Franse regering.

Op alle plaatsen waar de gezondheidspas verplicht is, valt in principe de mondmaskerplicht weg voor klanten of bezoekers die een pas kunnen voorleggen. Al hebben de lokale autoriteiten en zelfs horeca-uitbaters de bevoegdheid om mondmaskers toch verplicht te houden. Personeel moet altijd een mondmasker blijven dragen.

Als Belg naar Frankrijk: Europese én Franse pas?

De gezondheidspas is op bovengenoemde plaatsen niet alleen verplicht voor de Fransen, maar ook voor toeristen die in Frankrijk met vakantie zijn. "Buitenlandse toeristen moeten ook voldoen aan de verplichting van een pas op de plaatsen waar deze van kracht is”, staat op de website van de Franse overheid te lezen.

Om naar Frankrijk te reizen, had je sowieso al een pas nodig die bewijst dat je gevaccineerd bent, een negatieve test hebt afgelegd of antistoffen hebt: het zogenoemde Europese coronacertificaat dat je via CovidSafe.be kunt downloaden.

Moet je daar bovenop dan nog eens de Franse pas hebben om in Frankrijk op café of restaurant te gaan? Neen, gelukkig niet. De Europese pas is door het Franse controlesysteem perfect te lezen en volstaat dus.

Waar kan ik me laten testen en zijn de testen gratis?

Wie volledig gevaccineerd is, zal met de pas in de hand vrij soepel in Frankrijk kunnen gaan en staan waar ie wil. Wie nog niet volledig gevaccineerd is en geen antistoffenbewijs heeft, zal zich echter om de 48 uur moeten laten testen om zonder problemen op café en restaurant te kunnen gaan, een museum of een pretpark te bezoeken.

Het goede nieuws is dat je je op veel plaatsen in Frankrijk snel en eenvoudig kunt laten testen. Dat kan bijvoorbeeld in apotheken of in speciaal daarvoor opgerichte tentjes of hutjes. Mogelijk wordt de testcapaciteit nog verder uitgebreid.

Het slechte nieuws is dat de testen betalend zijn voor buitenlandse toeristen die niet in Frankrijk wonen. Volgens de website van de Franse overheid betaal je voor een PCR-test 49 euro, voor een sneltest 29 euro. Tenzij je al symptomen hebt of in contact bent geweest met een besmet persoon, dan valt het minder duur uit.

Fransen kunnen zich nu nog gratis laten testen, maar ook zij zullen vanaf de herfst (begin oktober) moeten betalen. Op die manier wil de Franse regering de eigen bevolking aansporen om zich te laten vaccineren.

Wie controleert?

Wie gaat al die gezondheidspasjes controleren? De Franse regering kijkt daarvoor naar uitbaters van horecazaken en cultuurhuizen, trein- en buscontroleurs of -bestuurders, enzovoort. Al staan velen onder hen daar niet voor te springen. Het is niet aan ons om politieagent te spelen, is een veel genoteerde verzuchting. Wellicht zal er in het begin niet al te streng opgetreden worden tegen overtreders. Er zal een "periode van aanpassing, tolerantie, onderricht en begeleiding" zijn, liet de Franse regering verstaan.

Hoelang die zal duren, is een vraagteken. Volgens sommige bronnen gaat het om een week. Op de website van de Franse overheid staat in elk geval dat de uitbater van een transportbedrijf 1.500 euro boete riskeert als de pas niet door het personeel gecontroleerd wordt en nog hogere boetes en zelfs 1 jaar gevangenisstraf als die 3 keer of meer tegen de lamp loopt. Horecazaken kunnen dan weer maximaal een week gesloten worden. Bij 3 of meer bekeuringen riskeren uitbaters ook hier een hoge boete en een gevangenisstraf van 1 jaar.

Bij de bevolking wordt de pas verdeeld onthaald. Al 4 weekends op rij wordt geprotesteerd tegen de pas en andere coronamaatregelen. De betogers vinden dat die hen van hun vrijheid beroven. De voorbije twee weekends kwamen telkens zo'n 200.000 mensen op straat. Aan de andere kant tonen opiniepeilingen aan dat een meerderheid van de Fransen achter de coronamaatregelen staat en ze noodzakelijk acht.

Luister naar onze correspondent in Parijs, Frank Renout

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet