Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Bij Debecker

Op de trein je plaats afstaan aan een zwangere vrouw? Niet zo vanzelfsprekend blijkbaar

di 18 sep. - 6:41

Je zitplaats afstaan aan oudere mensen of zwangere vrouwen. Het lijkt de logica zelve, maar blijkbaar is het toch niet zo vanzelfsprekend voor vele mensen. Zo ondervond de zwangere Annelies op de trein.
Zwanger en geen zitplaats

"Het was echt een goed voornemen, niet meer klagen op sociale media over mijn ritten met het openbaar vervoer. Maar wat me deze ochtend overkwam, moet me toch van het hart." Zo begint luisteraar Annelies haar relaas Bij Debecker. Ze is zes maanden zwanger en pendelt elke dag met de trein naar haar werk. Van de NMBS mag je vanaf vijf maanden zwangerschap in eerste klasse reizen, om een zitplaats te kunnen garanderen.

Geen zitplaats

Maar vorige week bestond de trein uit maar de helft van het aantal voorziene wagons én was er een grote groep mensen die plaatsen gereserveerd hadden op diezelfde trein. Geen probleem voor Annelies, "dat kan gebeuren". Maar van alle andere mensen op de trein die een zitplaatsje bemachtigd hadden, was er niemand die zijn plaats wou afstaan aan Annelies.

Als mensen me recht aan kijken, dan mijn buik zien en toch gewoon weer naar buiten kijken, dan is de drempel hoog om te vragen of je toch mag zitten.

— Annelies Van Heyst

En dat terwijl haar zwangere buik goed zichtbaar is én andere mensen die ook gedwongen moesten rechtstaan luidop opmerkingen maakten naar de zittende reizigers toe. Niemand wou zijn comfortabele zitje achterlaten om een zwangere vrouw te helpen.

Zelf vragen?

Zelf vragen om een plaatsje dan? "Als mensen me recht aan kijken, dan mijn buik zien en toch gewoon weer naar buiten kijken, dan is de drempel hoog om te vragen of je toch mag zitten. Daar ben ik niet assertief genoeg voor", zegt Annelies.

Op de grond

Door de constante passage in de wagon is zo'n situatie ook niet veilig voor de baby. Je zal maar eens een elleboog of voet  in je buik krijgen.

Annelies heeft zich noodgedwongen neergezet op het gangpad van de trein. Ze is er zich heel bewust van dat niet elke 6 maand zwangere vrouw dat (nog) kan doen: "Ik mag van geluk spreken dat ik een fantastisch vlotte zwangerschap mag beleven en dat ik kán zitten op de grond van een wagon. Al is elegant rechtstaan er niet meer bij."

Warme oproep

Annelies wil dan ook een hele warme oproep doen: "Zie je een zwangere vrouw op het openbaar vervoer? Bied dan even uw zitplaats aan. Tenzij je een gebroken been hebt of 80 jaar bent, heb je geen excuus om te blijven zitten."

Bekijk het gesprek met Annelies:

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet