Bij Debecker
Op de trein je plaats afstaan aan een zwangere vrouw? Niet zo vanzelfsprekend blijkbaar
di 18 sep. - 6:41
"Het was echt een goed voornemen, niet meer klagen op sociale media over mijn ritten met het openbaar vervoer. Maar wat me deze ochtend overkwam, moet me toch van het hart." Zo begint luisteraar Annelies haar relaas Bij Debecker. Ze is zes maanden zwanger en pendelt elke dag met de trein naar haar werk. Van de NMBS mag je vanaf vijf maanden zwangerschap in eerste klasse reizen, om een zitplaats te kunnen garanderen.
Geen zitplaats
Maar vorige week bestond de trein uit maar de helft van het aantal voorziene wagons én was er een grote groep mensen die plaatsen gereserveerd hadden op diezelfde trein. Geen probleem voor Annelies, "dat kan gebeuren". Maar van alle andere mensen op de trein die een zitplaatsje bemachtigd hadden, was er niemand die zijn plaats wou afstaan aan Annelies.
En dat terwijl haar zwangere buik goed zichtbaar is én andere mensen die ook gedwongen moesten rechtstaan luidop opmerkingen maakten naar de zittende reizigers toe. Niemand wou zijn comfortabele zitje achterlaten om een zwangere vrouw te helpen.
Zelf vragen?
Zelf vragen om een plaatsje dan? "Als mensen me recht aan kijken, dan mijn buik zien en toch gewoon weer naar buiten kijken, dan is de drempel hoog om te vragen of je toch mag zitten. Daar ben ik niet assertief genoeg voor", zegt Annelies.
Op de grond
Door de constante passage in de wagon is zo'n situatie ook niet veilig voor de baby. Je zal maar eens een elleboog of voet in je buik krijgen.
Annelies heeft zich noodgedwongen neergezet op het gangpad van de trein. Ze is er zich heel bewust van dat niet elke 6 maand zwangere vrouw dat (nog) kan doen: "Ik mag van geluk spreken dat ik een fantastisch vlotte zwangerschap mag beleven en dat ik kán zitten op de grond van een wagon. Al is elegant rechtstaan er niet meer bij."
Warme oproep
Annelies wil dan ook een hele warme oproep doen: "Zie je een zwangere vrouw op het openbaar vervoer? Bied dan even uw zitplaats aan. Tenzij je een gebroken been hebt of 80 jaar bent, heb je geen excuus om te blijven zitten."