Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Op je tandenborstel zitten heel wat unieke virussen (en dat is eigenlijk goed nieuws)

Gisteren 11:00

Op tandenborstels en douchekoppen zitten heel wat virussen en dat is niet per se slecht nieuws. Dat blijkt uit onderzoek in de VS naar het microbioom. “Het gaat om bacteriofagen, virussen die bacteriën doden. Ze kunnen dus zelfs een positief effect hebben”, legt professor microbiologie Rob Lavigne uit.
tandenborstels
© Pexels

34 tandenborstels en 96 douchekoppen: daar brachten Amerikaanse onderzoekers het netwerk van virussen en bacteriën van in kaart. Wat blijkt? Je tandenborstel en douchekop zitten er vol mee.

Het team vond in totaal meer dan 600 verschillende soorten virussen. Daarbij was er geen overlap in virustype tussen douchekoppen en tandenborstels, en ook tussen de tandenborstels of douchekoppen onderling waren er weinig overeenkomsten. Veel van de gevonden virussen waren ook nooit eerder waargenomen.

Dat klinkt angstaanjagend, maar eigenlijk hoef je er geen schrik van te hebben. "Virussen hebben momenteel een zeer slechte reputatie, maar de meeste zijn onschadelijk", zegt Rob Lavigne, professor microbiologie aan de KU Leuven, in 'Nieuwe feiten'. "Ze zijn zeer divers en aanwezig in alle plekjes in ons huis, en op en in ons lichaam."

Onschadelijk

De virussen die de wetenschappers onderzochten, zijn niet per definitie gevaarlijk. Integendeel zelfs. "Het gaat om bacteriofagen, virussen die bacteriën doden en geen mensen infecteren. Ze kunnen dus zelfs een positief effect hebben."

"Op ons lichaam zitten allerhande bacteriën, sommige goed, sommige schadelijk. Maar die hebben ook hun natuurlijke vijand: dat zijn die bacteriële virussen die selectief bepaalde bacteriesoorten zullen doden."

Zelfs afhankelijk van wat je eet, zal het microbioom van je tandenborstel veranderen

— Rob Lavigne, professor microbiologie aan de KU Leuven

De bacteriën zijn niet per se de 'slechteriken' in dit verhaal. "Ook die bacteriën zijn heel natuurlijk en divers. Waar je de bacteriën vindt, zie je ook de virussen die ze doden", zegt Lavigne. "Zelfs in onze mond zijn bacteriën vaak noodzakelijk voor een goede mondflora. De virussen die erbij horen, houden dat ook in balans."

Het sleutelwoord is dus balans. "Niet enkel in de mond, maar ook in de oceaan, je darmkanaal… eigenlijk overal is er een mix tussen bacteriën en virussen die alles in evenwicht houden."

Uniek ecosysteem

De onderzoekers vonden dat het microbioom van de douchekoppen en tandenborstels onderling enorm van elkaar verschilden. Ze benoemen het als "kleine eilandjes", een soort van unieke biotopen. Dat onderstreept de diversiteit aan virussen.

Vooral op tandenborstels was een hoge diversiteit te vinden. Die hangt af van persoon tot persoon (en mond tot mond), en van hoe lang de tandenborstel in gebruik is. "Zelfs afhankelijk van wat je eet, zal dat microbioom gaan veranderen", zegt Lavigne.

Al bevindt je tandenborstel zich naast die van je partner, beide zullen nog steeds over een uniek ecosysteem aan virussen en bacteriën beschikken. Dat maakt het misschien toch geen goed idee om elkaars tandenborstel te gebruiken. "Er is natuurlijk een kans dat wel-schadelijke virussen worden doorgegeven."

In ons eigen lichaam zitten meer bacteriecellen dan menselijke cellen: dat is heel normaal

— Rob Lavigne, professor microbiologie aan de KU Leuven

Naar een grote biodiversiteit hoef je dus niet lang te zoeken: die vind je gewoon in je eigen badkamer. Die warmere en vochtige omgeving is ideaal, maar je vindt bacteriën en virussen gewoon overal. "Overal waar wordt geleefd, zullen ze aanwezig zijn."

"We zijn enorm in de minderheid. In ons eigen lichaam zitten meer bacteriecellen dan dat er menselijke cellen zijn. Dat is allemaal heel normaal. We kunnen niet zonder die bacteriën, we kunnen niet zonder die virussen." Maar je tandenborstel op tijd vervangen, dat is toch altijd aangewezen.

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe feiten'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet