Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

"Op school in Brussel krijg je elke dag les in burgerschap"

zo 25 sep. - 6:14

Onderwijs in Brussel: als we die combinatie horen, denken we vaak aan de problemen die erbij horen. Plaatstekort, kamperende ouders, radicaliserende jongeren, ...
Het Radio 1-Café

Dominike Vanbesien is directrice van het Sint-Pieterscollege in Jette. Ze vertelt dat de start van het schooljaar goed verlopen is. "Ik moest 14 nieuwe leerkrachten vinden en heb die allemaal kunnen aanwerven vóór 1 september."
Is het moeilijk om leerkrachten uit Vlaanderen te vinden voor een Brusselse school? "Vlaamse leerkrachten voelen soms wel de afstand tot Brussel. Soms moet je ook hun angst wat wegnemen."

Niet alle scholen in Brussel zijn scholen waar je dingen naar je hoofd gegooid krijgt.

— Dominike Vanbesien

Het Sint-Pieterscollege in Jette is een ASO-school. "Het is een heel gemengde school, waar ook veel leerlingen uit de rand schoollopen. Maar ook jongeren uit Jette, Molenbeek, Ganshoren, ..."

Hoe reageerden de leerlingen na de aanslagen? "Na de aanslagen hadden we bezinningsuitstappen gepland, maar men had ons aanbevolen toch maar op school te blijven. De leerlingen hebben dan zelf voorgesteld in groepjes te discussiëren over de gebeurtenissen. Het beeld dat je daarvan kreeg, was ongeloofelijk positief. Mensen diein Brussel naar school gaan, doen dat heel vaak bewust .Voor hen maakt het geen verschil welke kleur de leerlingen heeft die naast hem zit of welke taal thuis gesproken wordt." Dat begrip voor elkaar leer je volgens Dominike precies als je in Brussel op school zit. "Het is dagelijkse les burgerschap."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet