Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Opening horeca, grotere contactbubbels en kleine evenementen in de zomer: dit mag je verwachten van de Veiligheidsraad

wo 3 jun. - 6:51

Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om de verdere versoepeling van de coronamaatregelen te bespreken. Komende maandag gaat normaal gezien namelijk de derde fase van de “exit” van start. Onder meer voor de horeca wordt het een belangrijke Veiligheidsraad, met de mogelijke heropening van restaurants en cafés. Ook voor onze sociale contacten wordt een versoepeling verwacht. En wat met kleinere evenementen komende zomer?
© Eric Lalmand (Belga)

Niet meer aan de toog

Een van dé blikvangers op de agenda van de Nationale Veiligheidsraad is de heropening van horeca in ons land. Naar alle verwachting zal de Veiligheidsraad formeel beslissen dat we vanaf maandag opnieuw op restaurant of café mogen gaan.

Hoe dan ook zal dat restaurant- of cafébezoek er niet uitzien als voorheen. Met de sector is een hele reeks veiligheidsmaatregelen afgesproken, zoals een verplichte sluiting om middernacht, anderhalve meter afstand tussen de tafels, reservatie als norm en geen rookpauzes buiten. Ook aan de toog hangen of bestellen zal niet mogen.

Wellicht zal de Nationale Veiligheidsraad ook bepalen met wie we samen aan tafel mogen zitten in het restaurant of op café. Bedoeling blijft namelijk om de “sociale bubbel” te beperken.

(lees verder onder de foto)

© Thierry Roge (Belga)

© Thierry Roge (Belga)

Sociale bubbel

Over die sociale bubbel gesproken: wellicht zal de “bubbel” van vier vaste personen die we thuis mogen ontvangen en bij wie we dan wederzijds zelf op bezoek mogen gaan worden uitgebreid. Die beperking blijft dan ook moeilijk vol te houden nu je buiten mag sporten met 20 mensen en kinderen straks in een groep van 50 op zomerkamp kunnen gaan.

Hoe groot de nieuwe sociale bubbel zal mogen zijn, is nog niet geweten. Hoogstwaarschijnlijk zal er toch nog een rem op onze sociale contacten staan.

Erediensten

Normaal gezien mogen ook de gelovigen goed nieuws verwachten: vanaf maandag zouden erediensten met publiek opnieuw mogen in de gebedshuizen. Ook hier zijn al heel wat afspraken gemaakt over veiligheidsmaatregelen. Zo zullen in de kerken maar maximaal 100 mensen binnen mogen tijdens de misviering. En fysiek contact is uit den boze: zo is afgesproken dat tijdens de communie de uitreiker de hostie “eerbiedig laat vallen in de uitgestrekte hand van de communicant, zonder de hand aan te raken”.

Op reis in binnen- en buitenland

De Nationale Veiligheidsraad zal zich normaal gezien ook buigen over reizen en uitstapjes in eigen land. Tweedeverblijvers mogen al sinds een tweetal weken naar hun tweede eigendom gaan en ook de musea en dierentuinen zijn open. Maar een echte dagtrip naar pakweg de kust is nog niet toegelaten.

Wellicht zullen we daar straks meer perspectief krijgen, net als over uitstapjes over de grens. Naar onze buurlanden – behalve Frankrijk - mogen we sinds afgelopen weekend wel al, maar dan enkel om familie te bezoeken of om (noodzakelijke) inkopen te doen. In Frankrijk wordt 15 juni naar voor geschoven voor de heropening van de grenzen.

(lees verder onder de foto)

© Nicolas Maeterlinck (Belga)

© Nicolas Maeterlinck (Belga)

Evenementen

Massa-evenementen blijven zeker verboden tot eind augustus. Maar mogelijk zullen kleinere sport- en cultuurevenementen met een heel beperkt publiek deze zomer wel kunnen plaatsvinden, net als jeugdactiviteiten die geen jeugdkampen zijn (over zomerkampen is al beslist dat ze onder voorwaarden mogen doorgaan).

Ook voor de heropening van fitnesszalen, sauna’s en contactsporten zoals judo komt er mogelijk een beslissing, al zal maandag allicht nog te vroeg zijn voor hen.

Stappenplan: "Mensen zullen een langer perspectief krijgen"

Er wordt in elk geval gewerkt aan een stappenplan voor deze zomer. Sommige zaken zouden vanaf maandag al mogelijk zijn, andere zaken pas op 1 juli, 1 augustus of op 1 september. “Het wordt dus een heel belangrijke Veiligheidsraad omdat we voor heel wat sectoren gaan zeggen wat mogelijk zal zijn, niet alleen vanaf 8 juni, maar ook wat vanaf 1 juli, 1 augustus en eventueel 1 september. De mensen zullen dus een langer perspectief krijgen, weliswaar altijd met een slag onder de arm, met name als we het virus verder in toom houden”, blikt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vooruit.

Ook Alexander De Croo, vicepremier en minister van Financiën, blikte vooruit in 'De Ochtend'.

Beluister het gesprek onder de tweet:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet