Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Ouder gps-toestel? Let op, want op 6 april kan het grondig in de war geraken

vr 8 mrt. - 11:12

Wie een ouder gps-toestel heeft, let best even op. Op 6 april kan het toestel namelijk grondig worden verstoord. Dat heeft alles te maken met de zogenoemde GPS Week Number Rollover. Goed nieuws: je kan dat simpelweg voorkomen via een update.
j

De GPS Week Number Rollover betekent dat de kalenderteller van de gps vol zit en wordt gereset. Vergelijk het met de kilometerteller van een oudere auto. Als die 999.999 kilometer bereikt, dan springt die ook automatisch op 0. Bij een gps gebeurt zowat hetzelfde met de weekteller in het systeem.

Gps'en gebruiken namelijk het systeem van het Amerikaanse leger, dat gelanceerd werd in 1980 en elke 1.024 weken een update nodig heeft. 1.024 weken, oftewel zo'n 19 jaar en 7 maanden. Op 22 augustus 1999 werd het systeem al een eerste keer gereset, 6 april dit jaar gebeurt dat een tweede keer.

Gevolgen

Wat de gevolgen precies zullen zijn voor uw gps, is niet helemaal duidelijk. Al zou de locatiebepaling wel in de war kunnen raken.

Een gps bepaalt zijn positie aan de hand van satellieten die rond de aarde cirkelen. Iedere satelliet vertelt de hele tijd waar hij is en zet daar ook telkens het precieze tijdstip bij. De gps in de auto ontvangt al die signalen en berekent op basis van zijn interne klok hoe lang de signalen van de satelliet onderweg zijn geweest. Op basis daarvan weet de gps uw locatie. Maar als de datum van de gps wordt gereset, kan dat het hele systeem in de war sturen.

Update

De problemen zullen er enkel zijn voor oudere gps'en. De nieuwere modellen - zeker die van de afgelopen vijf jaar - hebben er geen last van. Ook applicaties als Google Maps en Waze zullen geen hinder ondervinden.

Wie een oudere gps heeft, kan het best even gaan kijken op de website van de fabrikant. Het probleem is makkelijk te omzeilen door een update.

bron: vrtnws/dewereldvandaag

Herbeluister de uitleg van Heidi Van Rompuy in 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet