Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Over Astrid en Pippi

do 24 feb. - 4:18

Astrid Lindgren en Pippi Langkous zijn waarschijnlijk de bekendste Zweden in het buitenland. Of zie ik nu Björn Borg en Greta Garbo schandelijk over het hoofd? En Alfred Nobel, Linnaeus en Olof Palme. En Greta Thunberg en Agneta, Bjorn, Benny en Annafrid. Daar gaat mijn inleiding, verdorie. Maar zonder twijfel zijn Astrid Lindgren en Pippi Langkous onder de bekende Zweden de sympathiekste.
Leve Astrid!

"Jij wordt later de Selma Lagerlöf van Vimmerby", zeiden de mensen tegen de jonge Astrid Lindgren.

Selma Lagerlöf, nobelprijswinnaar literatuur 1909, is de auteur van het beroemde kinderboek Nils Holgerssons wonderbare reis, over een kabouterjongetje dat op reis gaat op de rug van ganzen. Vimmerby is de naam van het dorpje waar Astrid Lindgren opgroeide. Astrid was op school erg goed in taal en had als kind al zo een sterke reputatie als verhalenverteller dat ze met de nobelprijswinnaar werd vergeleken. 

Ik bepaal zelf wel wat ik word, dacht Astrid. Alles behalve auteur, daarvan was ze overtuigd: nooit van mijn leven schrijf ik een boek.

Dat heeft ze lang volgehouden: ze was bijna veertig toen ze debuteerde. Ze bedacht Pippi Langkous tijdens de tweede wereldoorlog. Pippi heeft haar beroemder gemaakt dan Selma de nobelprijswinnaar.

Dat weten wij omdat Barbara Rottiers een heerlijk kinderboek heeft geschreven over het leven van Astrid Lindgren. Barbara's hart is vol van Astrid, dus haar mond zal er zaterdag van overlopen. Daar rekenen wij op.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet