Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Over de geschiedenis van de klets en andere historische meppen

ma 28 mrt. - 9:56

Je hebt de beelden van de Oscaruitreiking waarschijnlijk ook al gezien. Een rel tussen acteur Will Smith en gastpresentator Chris Rock zorgde voor een lange stilte in de zaal: na een mop over het haarverlies van zijn vrouw sloeg Smith gastpresentator Rock vol in het gezicht. De zaal was verbijsterd. Maar toch waren er ooit tijden en contexten waarin de klets bijna de normaalste zaak ter wereld was. 'De Wereld van Sofie' ging er eerder op in.
Batman en Robin

Het waren opvallende beelden tijdens de Oscaruitreiking. Na een mop over het haarverlies van zijn vrouw - Jada Pinkett-Smith lijdt aan alopecia - sloeg Will Smith gastpresentator Chris Rock vol in het gezicht voor een verbijsterde zaal. Daarna riep hij twee keer: "Neem nooit nog de naam van mijn vrouw in je verdomde mond!". 

Lees verder onder de foto

© AFP

© AFP

Ook in juni 2021 ging een 'klapincident' over de tongen. Het ging om de Franse president Emmanuel Macron die bij een bezoek aan een hotelschool nog even het publiek ging groeten en dan van een man plots een klap in het gezicht kreeg. Je ziet dat niet vaak meer, gelukkig, klappen in het gezicht. Maar er waren tijden en contexten waarin de klets bijna de normaalste zaak van de wereld was, zo bleek uit 'De Wereld van Sofie', van juni 2021. Die integrale uitzending kan je beluisteren via Radio 1 Select.

Luister

De man die de oorveeg uitdeelde aan Macron werd veroordeeld tot 18 maanden cel waarvan 4 maanden effectief. Wat bezielde hem? En hoe reageerde Macron en  Frankrijk op het incident? 'De Wereld van Sofie' praatte met Frank Renout,  correspondent in Frankrijk

Kletsen in het gezicht, het zit in ons collectief geheugen. In films als 'De Witte' bijvoorbeeld. Kletsen in het gezicht kwamen vroeger regelmatiger voor. Maar ook bij bepaalde rituelen. Lotte De Caluwe maakte een kleine geschiedenis van de klets.

Als je wat opzoekingswerk doet over de geschiedenis van de klap in het gezicht dan vindje  dat een slag in het gezicht een methode was in de geestelijke gezondheidszorg om patiënten weer bij zinnen te brengen. En dan meer specifiek bij ‘hysterische’ vrouwen. Hoe gebruikelijk was zo’n methode? Waarom men dacht dat dit zou werken? Vragen voor Bart Marius, psycholoog en artistiek directeur van het Museum Dr Guislain in Gent.

“Eén keer in m'n leven had ik een klap verwacht en die uiteindelijk niet gekregen. Dat was uiteindelijk nog de grootste klap... want de klap zou verdiend zou geweest zijn”. Een passage uit de mail van Freya die ons een mailtje stuurde over de paar keren dat ze een klets in het gezicht kreeg of niet kreeg toen ze die verwachtte. Brecht Devoldere zocht haar op

Ken je dat iconische beeld van Batman die Robin een pets in het gezicht geeft? Het internet verkneukelde zich er al kapot aan, want boven de twee hoofden staan tekstballonnetjes en die worden naar hartelust ingevuld. Is deze ‘slapping meme’ ook een écht plaatje uit een stripverhaal van Batman? En waarom verkocht Batman Robin - die zijn minderjarige adoptiezoon was met wie hij een erg goede band had - eigenlijk een klap? Dan Hassler-Forest, docent populaire cultuur (Universiteit Utrecht) leg het uit.

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet