Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Padre Pio

za 4 mei - 11:19

Ik was in Zuid-Italië. Vakantie. Olijfbomen, pasta, en kerken. Veel kerken. Wat me daarbij opviel was een heilige die overal aanbeden wordt. Geen Italiaanse kerk zonder schrijntje of afbeelding van Padre Pio.
Padre Pio

Ik googelde Padre Pio en viel van de ene verbazing in de andere. Padre Pio was een Kapucijnerpater die tijdens het bidden kon leviteren - dat wil zeggen dat hij zweefde; hij kon zieken genezen - hij liet een blind meisje weer zien; verstond de kunst van de bilocatie - dat wil zeggen dat hij op twee plaatsen tegelijkertijd kon zijn; kon het twintig dagen uithouden met als enige voedsel een dagelijkse hostie, sprak in tongen - dat wil zeggen dat ook anderstaligen hem konden verstaan; en als u tot hem bidt, zal u een heerlijke bloemengeur ontwaren. 

Let op, we bevinden ons niet in de duistere Middeleeuwen, toen mirakels heel gewoon waren. Nee, het gaat hier bij wijze van spreken over gisteren: Padre Pio is gestorven in 1968.

Het grootste mirakel van Padre Pio waren zijn stigmata: hij was gezegend met de wonden van Christus. Je ziet dat op de foto: Pio's handen bloeden, als waren er spijkers doorheen geslagen. Dat bloeden hield vijftig jaar aan.

Nog bij leven werd San Giovanni Rotondo, waar Padre Pio woonde, een bedevaartplaats. De Kerk zag het met lede ogen aan. De Paus trok de mirakels in twijfel en verbood Padre Pio de mis te lezen, de biecht te horen en brieven van zijn volgelingen te beantwoorden.

Een van de bezoekers aan San Giovanni Rotondo was een zekere Karol Wojtyla. Padre Pio voorspelde hem dat hij "de hoogste post in de Kerk" zou bekleden. Toen Wojtyla kardinaal werd, dacht hij dat die voorspelling was uitgekomen, niet beseffend dat hij later nog hoger zou opklimmen en Paus Johannes Paulus II zou worden. In 2002 heeft Johannes Paulus II Padre Pio heilig verklaard.

Padre Pio is een van de meest controversiële heiligen van de Katholieke Kerk. Zijn wonden bleken fake: hij had een voorraadje carbolzuur in huis waarmee hij zichzelf verwondde. En Padre Pio was de biechtvader van Giuseppe Caradonna, leider van een fascistische militie die een soort pretoriaanse wacht rondom hem organiseerde.

In 2008 werd Padre Pio plechtig ontgraven. Het lichaam was intact. Het ligt nu in een glazen kist in San Giovanni Rotondo. De huidige paus is er vorig jaar op bedevaart geweest.

Stof genoeg toch? Mathijs Lamberigts, kerkhistoricus, zit zaterdag aan de Interne Keukentafel over heiligenverklaringen in het algemeen en Padre Pio in het bijzonder.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet