Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

'Partnergeweld moet kunnen', zegt 1 op 3 Nederlanders

do 18 jan. - 11:56

1 op de 3 Nederlanders vindt dat partnergeweld in sommige gevallen moet kunnen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.
“1 op de 20 mensen onder de 25 jaar vindt een verkrachting binnen een relatie acceptabel”

De cijfers komen uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction, kennisinstituut voor emancipatie Atria, en BlijfGroep, een hulporganisatie voor slachtoffers van huiselijk geweld.

“We zijn ook van de cijfers geschrokken” zegt Aleid van den Brink in Nieuwe Feiten. “Wij hebben als organisatie voor aanpak huiselijk geweld natuurlijk met veel slachtoffers te maken, maar dat dit onder de hele bevolking op deze manier in elkaar zit, heeft ons ook verrast.”

In het onderzoek werden hele reeksen vragen gesteld. Zoals bijvoorbeeld: wat als de ander de kinderen slaat, mag je dan ook slaan? En wat als je partner vreemdgaat? “Daar komt dat cijfer uit tevoorschijn. In sommige situaties gaan mensen dan een beetje schuiven. Het is een rekbaar begrip” zegt Van den Brink.

De uitkomsten voor mannen en vrouwen zijn telkens verschillend. Mannen vinden vaker dan vrouwen dat het moet kunnen. Vrouwen kennen dan weer vaker iemand die geweld heeft ondervonden, en nemen het ernstiger op.

Ook tussen jong en oud zijn er verschillen.  “Jongere mensen vinden seksueel geweld acceptabeler dan oudere mensen.” Het zijn zelfs bijzonder hoge cijfers: “1 op de 20 mensen onder de 25 jaar vindt een verkrachting binnen een relatie acceptabel.” Dit tegenover 1 procent van de 55-plussers.

Van den Brink benadrukt dat het gaat om “opvattingen” van mensen, niet om daden. Ze raadt iedereen ook aan om grenzen bespreekbaar te maken. “Dit onderwerp pleit voor intensieve aandacht.”

Bron: Nieuwe Feiten en Trouw

Beluister het integrale interview:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet