Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

“Pas je niet aan aan de mening van iemand anders, wees blij met wie je bent”

zo 19 apr. - 15:54

Jitske Van de Veire heeft 38.000 volgers op Instagram, genoeg om als ‘influencer’ bestempeld te worden. “Ik hou er een soort van dagboek bij en zet er heel eerlijke foto’s op van mijn striemen, mijn buikje en mijn katten”, vertelt ze in 'Touché'.
Jitske

Wervelwind

Eigenares van de kapperszaak Wakko in Gent, woordvoerder van Wel Jong, Niet Hetero en uithangbord voor body positivity, Jitske is met duizend en één dingen bezig. “Ik ben een wervelwind, constant bezig en mijn hoofd heeft nooit rust. Ik probeer soms een volledige dag in mijn bed te liggen, maar het lukt nooit”.

Je bent hier maar één keer en je hebt maar één kans, vergooi die niet

Haar levensmotto is dan ook: Nu moet je het doen. “Ik heb het woordje ‘nu’ zelfs op mijn pols staan. Het is zo belangrijk om dingen niet jaren te gaan uitstellen en te zeggen dat je ooit op wereldreis zal gaan of een boek zal schrijven. Je bent hier maar één keer en je hebt maar één kans, vergooi die niet.”

Omarm jezelf, wees blij met wie je geworden bent

Een tweede belangrijke boodschap: “Pas je niet aan aan de mening van iemand anders, maar omarm jezelf elke dag en wees blij met wie je geworden bent”. Dat leerde ze na een moeilijke periode.

“Toen ik 14 was kwam ik uit de kast en op mijn 18e was ik het beu. Ik ging terug hetero zijn, een absurd idee. Veranderen in iemand anders, uitgaan, vluchten, en mijn geaardheid negeren was het plan.”

“Daardoor zat ik gewoon nog minder goed in mijn vel. Ik heb mezelf aan de kant geschoven en me aangepast aan hoe ik dacht dat mensen mij wouden zien. Mijn kleren, mijn uiterlijk, alles was anders. Ik had een andere Jitske ‘aangedaan’ en was mezelf volledig kwijtgeraakt.”

Ik had mezelf drie jaar opnieuw in de kast gestoken en ongelukkig gemaakt

“Op een bepaald moment ging ik naar een psycholoog. Die vroeg me wie mijn eerste grote liefde was. En toen klikte het, ik had mezelf drie jaar opnieuw in de kast gestoken en ongelukkig gemaakt.”

Body positivity

Soms krijgt Jitske heel wat negatieve commentaren over zich heen wanneer ze een foto in ondergoed post op Instagram. “Mensen begrijpen het niet altijd, maar door die foto’s word ik geconfronteerd met mezelf en leer ik mijn imperfecties meer aanvaarden”.

Body positivity gaat daar ook om ,jezelf aanvaarden, leren graag zien en vrede nemen met hoe je eruit ziet. “Vroeger zagen we enkel mooie en magere modellen in magazines, en met die mensen is er absoluut niets mis, maar je moet het hele spectrum laten zien”.

Ik heb dan gewoon maar een appelsien op mijn cellulitis laten tatoeëren

“Zelf heb ik heel veel cellulitis op mijn benen, en daar ben ik onzeker over. Dat gaat nooit weggaan, maar ik heb dat leren omarmen, en er dan gewoon maar een appelsien op laten tatoeëren”.

Beluister de volledige uitzending, in twee delen:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet