Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Paul Calluwaert: "Patiënt dupe van besparingen in gezondheidszorg"

di 28 feb. - 7:32

De Socialistische Mutualiteiten heeft vastgesteld dat steeds meer specialisten, tandartsen en kinesistherapeuten hun patiënten supplementen aanrekenen voor een behandeling. "De besparingen zetten de vaste tarieven in de gezondheidszorg op de helling," zegt Paul Callewaert, Algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.
Paul Calluwaert: "Patiënt dupe van besparingen in gezondheidszorg"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) verdedigde een paar weken geleden nog de stelling dat er ondanks de flinke besparingen in de gezondheidszorg, de patiënt altijd buiten schot is gebleven.

Chronische zieken

Het aantal kinesisten dat de patiënt méér doet betalen is sterk gestegen. Ruim één op de vier vraagt enkele euro’s extra’s bovenop het officiële tarief. “Dat lijkt misschien niet veel, maar als je als patiënt een reeks sessies volgt zoals bij de kinesitherapeut dan kan de rekening al snel oplopen van 50 tot 150 euro extra per patiënt, zonder enige tegemoetkoming van de ziekteverzekering.”

"We merken vandaag dat de patiënten de rekening betalen van de besparingen en het uitblijven uitblijven van akkoorden. We kunnen niet toelaten dat de ziekteverzekering een van zijn belangrijkste troeven verliest, met name betaalbaarheid en tariefzekerheid voor iedereen."

Dat is een zware dobber voor chronische ziekten of zwaar  behulp hoevende patiënten

Volgens het socialistische ziekenfonds is de toestand nijpend in vooral drie sectoren: artsen, kinesitherapeuten en tandartsen. "De artsen dreigen het lopende tariefakkoord 2016-2017 op te zeggen. De tarieven bij de kinesitherapeuten en tandartsen zijn sinds begin dit jaar vrij na het afspringen van het overleg. Bij de kinesitherapeuten is een oplossing uitgewerkt in de vorm van een individuele overeenkomst, bij de tandartsen is er nog geen beweging."

Lichtpuntjes

Het aantal specialisten dat patiënten meer doet betalen is minder sterk gestegen, maar toch vraagt één op de drie extra voor een raadpleging. “Dit uit zich in een stijging twee à drie euro voor een bezoek bij de gynaecoloog, tot zes euro voor een neuroloog. Wat toch weer aanzienlijk is.”

Twee lichtpuntjes: wie in het ziekenhuis is opgenomen betaalt bij de specialist betaalt niet extra en wie op bezoek gaat naar de huisarts ook niet. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet