Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

PS-voorzitter Paul Magnette: "Idee dat PS en N-VA absoluut moeten samenwerken in een regering, is ongezond"

di 28 mei - 10:00

PS-voorzitter Paul Magnette noemt een staatshervorming na de verkiezingen onmogelijk. Dat heeft hij gezegd in 'Het ontbijt' op Radio 1. Volgens de peilingen zou een derde van de zetels in de federale regering naar extreme partijen gaan. Daardoor is het verzamelen van een tweederdemeerderheid die noodzakelijk is voor een staatshervorming, "gewoon onmogelijk". Hij vindt het ook "ongezond voor de democratie" dat de PS en de N-VA samen in een regering zouden zitten.
PS-voorzitter Paul Magnette
© vrt

Gisteren in 'Het grote duel' met Bart De Wever op VTM en RTL, vandaag alleen in 'Het ontbijt' bij politiek journalist Michaël Van Droogenbroeck. Op minder dan 2 weken van de verkiezingen is PS-voorzitter Paul Magnette te gast bij Vlaamse media.

Magnette is niet alleen voorzitter van de Franstalige socialisten, de grootste Franstalige partij, maar ook kandidaat-premier. Net als Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, de grootste Vlaamse partij.

De PS en de N-VA staan economisch en communautair recht tegenover elkaar. Toch wordt nu al gekeken naar de PS en de N-VA om een federale regering te vormen.

Maar kan dat nog wel? Als het van Magnette afhangt, zitten de twee partijen best nooit samen in de regering. "Ik vind het idee dat de PS en de N-VA absoluut moeten samenwerken, niet gezond", zegt Magnette.

"We hebben nu de extreme partijen die heel sterk geworden zijn. Het wordt een vicieuze cirkel als je zegt dat de 2 grootste partijen, de N-VA enerzijds en de PS anderzijds, absoluut moeten samenwerken. Wie zal na 5 jaar dan winnen?"

"Afwisseling is gezonder"

"De voorbije tien jaar hadden we eerst een centrumrechtse regering, de Zweedse coalitie van de N-VA en de MR, zonder de PS. Zij hebben hun project kunnen uitvoeren. Daarna kwam er 5 jaar centrumlinkse regering, met de PS en zonder de N-VA (de Vivaldi-regering, red). Daarin hebben wij ons programma kunnen uitvoeren."

Magnette noemt die afwisseling gezonder voor een democratie. "Als je zegt dat rechts en links systematisch moeten samenwerken, zullen de extremen nog groter worden en zal ons land totaal geblokkeerd worden."

De PS-voorzitter houdt er rekening mee dat er na de verkiezingen federaal een centrumrechtse regering gevormd zal worden, zonder de PS. Dan gaat Magnette naar eigen zeggen aan de kant staan. "Dat is de democratie. Ik kan daarmee leven."

De Vivaldi-regering bij haar aantreden in oktober 2020, met premier Alexander De Croo (Open VLD).

De Vivaldi-regering bij haar aantreden in oktober 2020, met premier Alexander De Croo (Open VLD).

"Hoe denk je tweederdemeerderheid te kunnen verzamelen?"

Magnette herhaalde in 'Het ontbijt' nogmaals dat er wat hem betreft geen sprake is van een staatshervorming na de verkiezingen, waar de N-VA op aanstuurt. Volgens hem is dat "gewoon onmogelijk" door de versnippering van het huidige politieke landschap.

"Voor een staatshervorming hebben we een tweederdemeerderheid nodig op federaal niveau. Dat is simpel. Maar daar kom je niet aan als een derde van de zetels naar extreme partijen gaat, zoals de peilingen voorspellen. Je zou dus 100 van de 150 zetels nodig hebben voor die tweederdemeerderheid. Hoe denk je die te kunnen verzamelen? Zeker met de fragmentatie van het politieke landschap in België is dat absoluut onmogelijk geworden."

Ik ga geen seconde verliezen in grote discussies in een kasteel over een zevende staatshervorming

— PS-voorzitter Paul Magnette

Het zal nooit gebeuren, zegt Magnette, en hij wil geen tijd verliezen aan eeuwige discussies over een staatshervorming. "Dat is niet wat mensen van ons verwachten. De mensen die ik ontmoet, zeggen mij: 'Jullie moeten iets doen aan de koopkracht, de lage lonen en pensioenen, meer middelen voor de gezondheidszorg, voor veiligheid.'"

"Dus ik wil mijn prioriteit in die dingen steken. Ik ga geen seconde verliezen in grote discussies in een kasteel over een zevende staatshervorming."

"Een mini-kabinet? Ik wil een echt kabinet"

Ook het mini-kabinet, dat N-VA-voorzitter Bart De Wever na verkiezingen op de been wil zetten, ziet Magnette niet zitten. "Ik ken zijn pleidooi. 'Laten we na de verkiezingen snel een kabinet vormen dat die noodzakelijke hervormingen doorvoert, en laten we daarnaast ook over een staatshervorming praten.'"

Dat is voor Magnette geen optie. "De Wever wil een mini-kabinet met mini-ambities en mini-plannen voor België. Ik wil een echt kabinet met een echte meerderheid, met een echt project voor dit land en geen mini-kabinet."

"Maar bon, als ik in de oppositie zou zitten, zou ik ook zeggen dat ik een mini-kabinet met de PS wil. Dat is een manier om in de regering te stappen zonder een enkele discussie te hebben over een regeerakoord."
 

Magnette zegt wel graag over een staatshervorming praten "die de werking van de democratie zal verbeteren. Meer directe democratie, de afschaffing van de Senaat, een herfederalisering van een aantal bevoegdheden zoals gezondheidszorg of klimaat bijvoorbeeld. Ik zou graag over die dingen praten, maar ik weet dat ik daar niet veel steun voor heb aan Vlaamse kant."

Maar meer bevoegdheden naar de regio's, dat is een "neen". "De gewesten hebben vandaag al genoeg bevoegdheden."

Bron: vrtnws.be en Het Ontbijt

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet