Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Pensioenprotesten in Frankrijk houden aan: dit weekend weer verschillende acties gepland

za 18 mrt. - 8:33

Ook dit weekend houdt het felle protest tegen de hervorming van de pensioenleeftijd aan in Frankrijk. De vakbonden roepen op tot het blokkeren van wegen en spoorwegen. Gisteren ontaardden betogingen op de Parijse Place de la Concorde ook al in relletjes. "De populariteit van Macron zit op een dieptepunt", zegt correspondent Frank Renout. 
protesten in Frankrijk
© Christophe Archambault (Belga)

Verschillende Franse vakbonden roepen ook dit weekend op om "speldenprikken" uit te delen in verschillende Franse regio's en steden. Ze plannen daarbij bijvoorbeeld wegblokkades en ook de bonden van spoorwegmaatschappij SNCB houden acties.

In Frankrijk is het al wekenlang onrustig nadat aangekondigd werd dat de regering de pensioenleeftijd wil verhogen naar 64 jaar. Afgelopen week laaide het vuur nog eens extra op toen president Macron aankondigde een parlementaire stemming over de maatregel over te slaan via grondwetsartikel 49.3. "De race is daarmee politiek gereden", zegt Frankrijkcorrespondent Frank Renout in 'De ochtend'.

Maar er is voor de president ook een keerzijde. "De populariteit van Macron zit op een dieptepunt", zegt Renout. "De mensen zijn hem beu en dat zie je duidelijk bevestigd in deze protesten."

Lees verder onder de foto.

President Macron
© Kin Cheung (Belga)

President Macron

De voorbije dagen kwam het onder meer in hoofdstad Parijs tot rellen. Op de Place de la Concorde kwamen donderdag meer dan 6.000 demonstranten bij elkaar waarna de situatie ontaardde. Enkele honderden mensen werden gearresteerd. Ook gisteren was het er erg onrustig toen zo'n 4.000 boze betogers op het plein samenkwamen.

In andere Franse steden zoals Lille, Straatsburg of Bordeaux ontstonden er ook protesten. In Lyon werd zelfs ingebroken in een lokaal gemeentehuis waarna het in brand werd gestoken. De politie pakte daarbij 36 heethoofden op. "De acties ontstaan vaak heel spontaan", duidt Renout.

Momenteel liggen nog twee moties van wantrouwen tegen de president in het parlement te wachten. Maandag wordt er gestemd. Maar de kans dat die moties het halen, is klein, denkt Renout. "De oppositie is intern erg verdeeld."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet