Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Per dag verdwijnt gemiddeld 7 hectare groen onder beton in Vlaanderen

ma 29 jun. - 5:48

In Vlaanderen verdwijnt opnieuw meer open ruimte onder beton. Dat zegt oppositiepartij Groen. De partij baseert zich op cijfers van het Belgische statistiekbureau Stadbel. Vorig jaar is in Vlaanderen per dag gemiddeld zeven hectare open landschap bebouwd. Dat is 30 procent meer dan het jaar daarvoor. Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege van Groen waarschuwt in 'De Ochtend' dat deze trend de uitdroging van de bodem in de hand werkt.
© Dimitri Houtteman (via Unsplash.com)

"Wij vragen dat er een wettelijk kader komt dat ervoor zorgt dat bouwen in de open ruimte niet meer kan", zegt Mieke Schauvliege in 'De Ochtend'. "De Vlaamse regering heeft dit al heel lang aangekondigd, maar dat komt er maar niet. Het is nochtans heel belangrijk, zeker in strijd tegen de droogte. Elke druppel water die op beton valt, komt niet in onze bodem terecht en zo droogt de bodem uit. Het blijft zo heel moeilijk om de droogte te bestrijden."

Open ruimte wordt nog altijd ingepalmd om te wonen, maar ook door bedrijven, wegen en infrastructuur. "Het is een echte betonversnelling in plaats van een betonstop", zegt het oppositielid. "Die 7 hectare is het saldo. Er komt dus geen open ruimte bij."

Schauvliege klaagt aan dat minister Demir nog geen werk heeft gemaakt van een beleidskader om de bouwshift te realiseren. "Het enige initiatief dat al op tafel lag, is een slecht decreet, het instrumentendecreet, dat volgens experts het omgekeerde doet van wat we willen namelijk bouwen in de open ruimte bevorderen in plaats van verminderen", zegt ze.

Volgens Schauvliege moet het instrumentendecreet worden aangepast. "In afwachting van het wettelijk kader willen wij dat er gestopt wordt met bouwen in die afgelegen open ruimte die we broodnodig hebben in de strijd tegen de droogte."

Beluister het gesprek met Mieke Schauvliege in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, Belga en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet