Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Pesten op het werk neemt fors toe

wo 26 okt. - 5:12

Pesten op het werk neemt behoorlijk toe in ons land. Op twee jaar tijd is het aantal werknemers dat aangeeft slachtoffer te zijn gestegen met 35 procent, zo blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Securex.
Pesten op het werk neemt fors toe

Bijna een op de drie Belgen geeft aan te maken te krijgen met een of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. 19 procent zegt geconfronteerd te worden met agressie op de werkvloer, 14 procent zegt gepest te worden, nog eens 14 procent voelt zich gediscrimineerd en 2 procent voelt zich slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag.

 

Pesten

Vooral het cijfer van pesten op het werk kent een flinke opmars. "En dat is onder meer het gevolg van de toenemende werkdruk en stress", zegt HR Research Expert Heidi Verlinden in "De Ochtend". "Bovendien is er de tendens van meer thuiswerk en het steeds intensiever gebruik van smartphones en sociale media. Werknemers spreken minder met elkaar, lossen hun conflicten moeilijker op en zitten te weinig samen "just for fun"."

Opvallend: in 64 procent van de gevallen wordt de leidinggevende (ook) als pester aangeduid. "Een leidinggevende moet soms onpopulaire beslissingen nemen die hij onvoldoende argumenteert of uitlegt", zegt Verlinden. "Maar in veel andere gevallen is hij of zij misschien niet de oorspronkelijke dader. Een werknemers wil eerder zijn onmacht uitten of bewijzen dat de werkgever al een lange tijd op de hoogte is van het probleem, maar er niets aan heeft gedaan."

Agressie komt vaker voor in sectoren waar werknemers veel contacten hebben met klanten of patiënten, zoals in de publieke sector (23 procent versus 17 procent in de private sector). Bedienden geven vaker aan slachtoffer te zijn dan arbeiders en kaderleden (20 procent versus 17 procent).

Securex legt ook de link met de pensioenleeftijd. "Werknemers die geconfronteerd worden met agressie, voelen zich minder in staat om lang te werken dan hun collega's (tot 61 in plaats van 62 jaar). Hetzelfde geldt voor werknemers die zich gediscrimineerd (60,3 versus 62) of gepest (60,6 versus 62) voelen. "De aanpak van grensoverschrijdend gedrag kan helpen om de recent verhoogde pensioenleeftijd haalbaarder te maken", besluit het HR-bedrijf.

Bron © deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet