Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Peter De Roover heeft gezegd wat iedere N-VA'er denkt"

ma 17 okt. - 7:09

De uitspraak van N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover dat zijn partij de Vlaamse onafhankelijkheid zou eisen als ze bij de volgende verkiezingen een meerderheid met Vlaams Belang kan vormen, klinkt Vlaams Belanger Filip Dewinter "als muziek in de oren". "Het geeft ook aan wat veel N-VA'ers werkelijk denken", reageert hij.
"Het klonk mij als muziek in de oren"

"Stel, morgen haalt N-VA 40 procent, het Vlaams Belang haalt er 11. Zal N-VA het Vlaams Belang dan meenemen om de onafhankelijkheid te eisen?", vroeg een moderator vrijdagavond tijdens een debat aan De Roover. "Ja," antwoordde hij, "we zouden dat zelfs met de PS doen."

"Uit zijn context gerukt en volledig hypothetisch": de N-VA kon er niet snel genoeg bij zijn om de woorden van De Roover te nuanceren. "Vooral de verduidelijkende zin die erop volgde, is erg belangrijk", beklemtoonde de fractiewoordvoerder. En die klonk als volgt:  "Iedereen die ons programma wil helpen uitvoeren binnen de democratische spelregels, is welkom". Kortom: volgens de N-VA heeft De Roover níét gepleit voor een regeerakkoord met Vlaams Belang, maar de uitspraak wordt hier en daar toch beschouwd als het afbrokkelen van het cordon sanitaire.

"De uitspraak van De Roover klinkt me dan ook als muziek in de oren", reageert Dewinter in "De ochtend". "Het mag dan misschien een slip of the tongue" zijn die uit zijn binnenste is opgeborreld, het geeft wel aan wat hij werkelijk denkt én wat veel N-VA'ers denken."

Want wat de N-VA-mandatarissen zeggen tijdens debatten en in het parlement, laat er volgens Dewinter geen twijfel over bestaan dat ze met Vlaams Belang willen samenwerken. Maar volgens hem wil de N-VA-top dat echter niet geweten hebben. "Er spelen andere belangen, niet het minst die van de regering."

Maar Vlaams Belang is volgens hem absoluut bereid om een alliantie rond Vlaamse onafhankelijkheid op poten te zetten. "Eén groot, breed Vlaams front ten voordele van Vlaamse onafhankelijkheid, dat is altijd ons doel geweest, en ik hoop ook dat van de N-VA."

Want volgens Dewinter moet de Vlaamse onafhankelijkheid er niet komen via onderhandelingen met Wallonië, maar wel via een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring in het Vlaams Parlement. "Dat is altijd onze strategie geweest, en nu blijkt dat in de N-VA daar op zijn minst ook over wordt nagedacht."

Bron © deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet