Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Peter Vandenbempt: "Winnen is niet genoeg, het mag met brio zijn"

ma 18 jun. - 8:23

3-0, 4-0, 5-0 of 6-0. Peter Vandenbempt voorspelt dat de Rode Duivels vlot over Panama heen zullen walsen. "Ze willen heel ver raken op het WK, dan is er gewoon geen enkel excuus mogelijk."
Peter Vandenbempt (foto © VRT)

De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Er is geen enkel excuus mogelijk tegen Panama
  • Panama wil zich tonen, maar er is weinig gevaar voor de Rode Duivels
  • Duitsland, Argentinië en Brazilië wonnen niet, maar speelden wel tegen sterkere tegenstanders
  • Eden Hazard kan de ster van het WK worden


"Voor de loting kenden we Panama enkel van de Papers"

Ik zou bondscoach Roberto Martinez kunnen parafraseren: “Op een WK zijn er geen gemakkelijke tegenstanders”. Maar als er een zou kunnen zijn, dan is het toch wel het duel met Panama, met voorsprong de minste van de drie tegenstanders van de Belgen.

Het  crescendo met later Tunesië en Engeland. Er is gewoon geen enkel excuus. De Belgen komen naar het WK om heel ver te raken in het toernooi. Ze hebben een goede voorbereiding achter de rug en zijn naar eigen zeggen beter en beter geworden. Ze staan verder met de ervaring van twee grote toernooien in de benen en in het hoofd.

De Rode Duivels openen nu tegen Panama, een land dat voor het eerst op de Wereldbeker staat. Voor de loting kenden we dat land van het kanaal en de Panama Papers, maar niet van het voetbal. Het is daar ook niet sport nummer 1. Hun spelers spelen bij clubs uit minder hoog aangeschreven voetballanden. Enkele spelers hebben mijn leeftijd, dus dan is het beste er toch een beetje af.

"Onderschatting is een gevaar waarin ik niet geloof"

Waar het gevaar schuilt voor de Belgen? Onderschatting. Dat is een mogelijkheid, al geloof ik daar niet in. Ik heb de indruk dat de Belgen gefocust en scherp zijn. Martinez zal hen wel inpeperen dat ze niet moeten denken dat het zomaar zal loslopen.

Ik wil er eventueel de omstandigheden bijhalen. In Sotsji is het vochtig warm, een beetje drukkend. Dat is niet ideaal om te voetballen.

Er is ook wat te doen geweest over de lengte van het gras. De FIFA-regel is blijkbaar 25 millimeter, en dat is een heel stuk hoger dan de Rode Duivels zelf gewend zijn. Het heeft vooral te maken met de dikte van het gras. De Belgen laten de bal graag snel rondgaan en nu zal het stroever gaan.

Maar nu gaan we het al heel ver zoeken. Je treft Panama wel in hun eerste wedstrijd, een ongelofelijk emotioneel gebeuren. Het land valt stil, er zijn volksfeesten georganiseerd na de kwalificatie. Als er één wedstrijd is waarin ze alles gaan geven om indruk te maken, dan is het wel het eerste duel tegen België. Het beste Panama zullen we vandaag zien, maar dan nog is er zo'n groot kwaliteitsverschil.

Voor alle duidelijkheid, er is geen enkel excuus mogelijk. Zelfs winnen alleen is niet genoeg, het mag met een beetje brio zijn en met een beetje overtuiging.

"De duels van Brazilië en Duitsland kan je niet vergelijken met Panama"

Of we bang moeten zijn na de mindere prestaties van Argentinië, Duitsland en Brazilië? Er is toch een verschil, omdat die tegen andere ploegen hebben gespeeld. Brazilië nam het op tegen Zwitserland, een heel goed elftal dat best wel ver kan raken in dit toernooi. Ik vond het openingskwartier van de Brazilianen trouwens adembenemend.

Duitsland heeft dan weer tegen Mexico gevoetbald en die hebben toch ook 3-3 gespeeld tegen de Rode Duivels. Dat zijn ploegen van een heel hoog niveau.  Twee topwedstrijden qua intensiteit en tempo, vergelijkbaar met Spanje tegen Portugal.

Frankrijk heeft wel gewonnen, maar niet goed gevoetbald. Argentinië was de grote ontgoocheling, die hebben het echt niet goed gedaan tegen IJsland, een ploeg met toch wat kwaliteiten. Ze hebben een enorme teamspirit en op het EK twee jaar geleden hebben ze ook bewezen dat ze iets in hun mars hebben. Er is dus geen vergelijking mogelijk met de opdracht van de Belgen.

"De hele wereld kijkt naar Eden Hazard"

De heel wereld kijkt naar Eden Hazard. Ik was gisteren op de persconferentie en ook door de buitenlandse media van over de oceaan worden vragen gesteld over Hazard. Iedereen heeft in de oefenwedstrijden gezien dat hij beter is dan ooit.

Zijn ploegmaats zeggen het ook. Hij is er klaar voor, hij kan een van de grote sterren van deze Wereldbeker worden. Dat is het grote verschil met jaren geleden: zelfs in de jaren 80 keek niemand om naar de Belgen. Dat is nu anders, België behoort tot de hoogst interessante ploegen op het WK.

Mijn pronostiek? Voor Panama moet het in elk geval een nul worden. Ze kunnen nooit scoren, dus als het dan tegen België gebeurt, hebben we toch een probleem. En voor de Rode Duivels dan een stuk of 3, 4, 5 of 6 goals.

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet