Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Petra De Sutter: “50 jaar zou een redelijke grens kunnen zijn voor IVF”

di 4 okt. - 5:57

In Nederland mogen vrouwen tot 50 jaar voortaan beroep doen op IVF. De grens stond daar eerst op 43 jaar. Gynaecoloog Petra De Sutter schat de kans hoog in dat die mogelijkheid ook in België ingang vindt.
"Als we over 10 jaar deze discussie nog eens opnieuw voeren, zullen we het misschien over een leeftijdsgrens van 55 jaar hebben"

“Meer en meer vrouwen laten hun eigen eicellen invriezen. Het zou wat vreemd zijn om die vrouwen op hun 43ste opeens te verbieden om die eicellen te gebruiken” zegt gynaecoloog Petra De Sutter in Nieuwe Feiten.

“Let wel: bij ons in België ligt de grens op 45 jaar” zegt De Sutter. “Of op 47 jaar, als je onder je 45ste al bezig bent met IVF”. En dat heeft zijn redenen: hoe ouder de eicellen zijn, des te meer de kans op chromosoomafwijkingen toeneemt.

Toen de leeftijdsgrens 10 jaar geleden op 45 jaar werd vastgelegd, ging men er ook vanuit dat het beter was voor het kind om geen te oude moeder te hebben.  Maar vandaag kan je die redenering in vraag stellen: vrouwen blijven langer gezond. En daarnaast wordt een vrouw van 60 tegenwoordig ook “beschouwd als een jongere vrouw dan pakweg 10 à 20 jaar geleden”.  Bovendien is er geen leeftijdsgrens voor de man en wordt er zo ook een cliché bevestigd.

 

Leeftijd is relatief

Maar een zwangerschap vraagt toch wat van een mens? Is dit nog allemaal verantwoord? “Voorwaarde is uiteraard dat de vrouw van 50 in goede gezondheid verkeert” zegt De Sutter.  Maar toch kijken we beter niet alleen naar leeftijd, want dat is allemaal wat relatief:

Een vrouw van 30 met suikerziekte heeft hogere risico’s in haar zwangerschap dan een perfect gezonde vrouw van 50.

Enkel kijken naar leeftijd is dus een discriminerend verhaal.  De natuur gaat er trouwens zelf vanuit dat vrouwen tot hun 50ste zwanger kunnen worden: de meeste vrouwen gaan pas vanaf die leeftijd in de menopauze.  

“50 zou een redelijke grens kunnen zijn” besluit De Sutter “Maar als we over 10 jaar deze discussie nog eens opnieuw voeren, zullen we het misschien zelfs over een leeftijdsgrens van 55 jaar hebben.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet