De Ochtend
Philippe De Backer: “Dossier van 5G-veiling zit vast door blokkeringsconfederalisme”
vr 18 jan. - 3:15

De IT-sector zag de bui al hangen: de introductie van 5G-internet in België dreigt vertraging op te lopen. “Ik hoop dat de regering in lopende zaken erin slaagt om de planning aan te houden”, zei Danielle Jacobs van Beltug, de vereniging van ICT-managers, zaterdag in het VRT NWS-programma De markt.
Om de 5G-technologie te kunnen lanceren, moet eerst een zogenoemde spectrumveiling plaatsvinden. Daarbij moeten de verschillende telecomoperatoren die in België actief zijn bieden op de etherfrequenties die nodig zijn om data over te versturen. Afgelopen zomer zei toenmalig minister van Telecommunicatie Alexander De Croo (Open VLD) dat die veiling eind dit jaar zou plaatsvinden. Zijn opvolger, Philippe De Backer, vreest dat die streefdatum niet gehaald zal worden door een communautaire discussie. De verschillende gewesten en gemeenschappen blijken het oneens te zijn over de verdeling van de opbrengst van de frequentieveiling.
“We zien hier het confederalisme in de praktijk”, zegt De Backer in De ochtend. “Het is een blokkeringsconfederalisme geworden in een discussie waarin we het eigenlijk allemaal eens zijn dat dit dossier vooruitgang moet maken.” De Backer stelt vast dat dat dossier vastzit op, wat hij noemt, “een kleine discussie”.
De minister houdt evenwel hoop. “Als we in het Overlegcomité van februari toch nog een overeenkomst vinden tussen de gewesten en gemeenschappen, kan de veiling nog eind dit jaar of begin volgend jaar plaatsvinden.”
Internet of things
Net als de IT-sector benadrukt De Backer het belang van 5G. “De consument krijgt er sneller internet door en voor de industrie en onze bedrijven is het zeker nodig dat dit er komt. Die hebben 5G-internet nodig om nieuwe diensten en producten te ontwikkelen.”
Het “internet of things”, waarbij allerlei toestellen verbonden zijn met het net, heeft namelijk nood aan supersnelle internetverbindingen. Hierbij wordt steevast het voorbeeld gegeven van de zelfrijdende auto’s. Als 5G er niet snel komt, dreigt België achterop te lopen, vreest De Backer samen met de IT-sector.
Vierde speler
Bij de frequentieveiling zal naast Proximus, Telenet en Orange ook een vierde mobiele operator mogen meebieden, zegt De Backer. Een extra speler toelaten op de Belgische markt is volgens de minister een goede zaak.
De huidige spelers - het herstructurerende Proximus in het bijzonder - denken daar anders over en vrezen een zware concurrentieslag. Maar dat is net goed, zegt De Backer. “We weten dat het mobiele internet en datagebruik in België duur is. Door meer concurrentie te organiseren, zullen de prijzen dalen”, voorspelt De Backer.
Dat is niet alleen een goede zaak voor de consumenten, vindt de minister, maar ook voor de investeringen. “Die nieuwe operator zou meteen in de nieuwste technologieën investeren en daardoor de anderen verplichten de uitrol van hun 5G-netwerk te versnellen. Dat is op zich een goede zaak voor consumenten en bedrijven.”