Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Philippe De Backer niet tevreden: "Zuckerberg bleef rond de pot draaien"

wo 23 mei - 6:24

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) blijft op zijn honger zitten na de hoorzitting met Facebookbaas Mark Zuckerberg in het Europees Parlement. Zuckerberg, mocht er zich gisteren komen verantwoorden na het grote datalek, waardoor de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers ingezet werden voor politieke doeleinden, zonder dat zij daar toestemming voor gegeven hadden.
Philippe De Backer (foto © VRT)

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) is niet tevreden met de antwoorden die Facebookbaas Mark Zuckerberg gisteren heeft gegeven in het Europees Parlement. "Zuckerberg heeft moeilijke vragen ontweken, en bleef rond de pot draaien", zegt De Backer.

"We kregen geen antwoord op de vraag wat er vandaag gebeurt met data die zonder toestemming van Facebook is verkregen. Het is niet duidelijk of Cambridge Analytica het enige geval is. En het is ook niet duidelijk wat Facebook doet om dit tegen te houden."

"We kregen ook geen antwoord op de vraag hoe Facebook gegevens verzamelt van mensen zonder profiel. En wat er met deze gegevens gebeurt. En waarom Facebook daar niet transparant over is. Tegelijk heeft Facebook miljoenen profielen buiten Europa gezet. Hoe kunnen we dan geloven dat Zuckerberg de waarheid vertelt en dat Facebook de GDPR gaat respecteren en toepassen?", vervolgt De backer

Facebook moet controleerbaar zijn

De Backer wil vooral meer inzicht krijgen in hoe Facebook werkt en wil dat Facebook transparanter wordt over hoe het bepaalt wat we te zien krijgen in onze tijdslijn. Hoe Facebook te werk gaat, is volgens De Backer "een doos van Pandora".

"Het kan niet de bedoeling zijn dat technologiebedrijven de arbiters worden van wat we denken. 'Big Tech' mag niet gaan bepalen hoe we denken." Facebook moet transparanter worden en die transparantie moet worden afgedwongen, aldus nog De Backer.

Beluister het interview met Philippe De Backer in 'De Ochtend':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet