Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Philippe Muyters: "Ik ben helemaal niet aan het kibbelen"

wo 13 jun. - 7:29

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) vindt het brugpensioen vanaf 56 jaar bij Carrefour geen goed signaal. In 'De Ochtend' riep hij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en federaal minister Kris Peeters (CD&V) op om samen te werken in plaats van "de hete patat naar elkaar door te schuiven". Maar Muyters ontkent dat hij aan het kibbelen is.
Philippe Muyters (foto © Belga)

Het sociaal akkoord bij supermarktketen Carrefour voorziet dat werknemers vanaf 56 jaar op brugpensioen zouden kunnen. Daarmee zou tot de helft van de ruim 1.200 ontslagen kunnen vermeden worden. Nochtans wou de federale regering paal en perk stellen aan het systeem van brugpensioen. Alexander De Croo vindt het sociaal akkoord bij Carrefour dan ook "geen goed signaal". Eerder was ook regeringspartij N-VA erg kritisch.

"Ik denk dat we voor iedereen die op die leeftijd zijn job verloren heeft vooral moeten inzetten om die mensen terug aan een job te helpen", aldus De Croo. "De meerderheid van die mensen zijn bijzonder gemotiveerd en goed opgeleid. Op een moment waar er tienduizenden vacatures zijn, vind ik dat minister Peeters en minister Muyters met elkaar moeten samenwerken om die mensen naar een job kunnen leiden."

Het is uiteindelijk de politiek die het licht al dan niet op groen zal moeten zetten voor het brugpensioen. Maar Vlaams minister Muyters en federaal minister Peeters wijzen naar elkaar. Volgens vicepremier De Croo moeten Muyters en Peeters "stoppen met de hete patat naar elkaar door te schuiven". "We moeten er absoluut geen politiek spel van maken. Dit gaat over de toekomst van mensen. De keuze om brugpensioen te geven is een individuele keuze van minister Peeters, ik ben niet overtuigd dat het nodig is."

Muyters: "Ik ben helemaal niet aan het kibbelen"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters spreekt tegen dat hij aan het kibbelen is. "Maar iedereen moet goed kijken naar de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van eenieder."

"Ik ben bevoegd om te beoordelen of de voorstellen uit het sociaal overleg rond outplacement voldoende zijn. Het is en blijft de federale minister die beslist of swt (het nieuwe systeem van brugpensioen, nvdr.) wordt toegestaan of niet. Dat is helemaal niet mijn keuze."

Beluister het interview met Alexander De Croo:

Beluister het interview met Philippe Muyters:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet