Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Pierre Van Damme: "Als we willen versoepelen, zullen we de vaccins moeten gebruiken die voorhanden zijn"

zo 25 apr. - 6:51

Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit van Antwerpen en lid van de Taskforce Vaccinatie heeft in 'De Ochtend' nog een toelichting gegeven bij de beslissingen om de leeftijdsgrens voor het AstraZeneca-vaccin te laten zakken tot 41 jaar en het vaccin van Johnson & Johnson voor alle leeftijden te gebruiken.
Pierre Van Damme

Bij die keuzes, zo zegt Pierre Van Damme, is rekening gehouden met de adviezen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en de ervaringen van de Verenigde Staten (met Johnson & Johnson) en het Verenigd Koninkrijk (met AstraZeneca).

Daarnaast is er ook gekeken hoe de beschikbare vaccins zo goed mogelijk gebruikt kunnen worden in de gegeven omstandigheden. Door de beslissingen van gisteren, zegt Van Damme, kan de vaccinatiecampagne in België snelheid blijven halen.

Als we zouden vertragen door de vaccins niet optimaal te gebruiken, gaan we nog langer de maatregelen moeten toepassen.

Want “we willen allemaal versoepelen, dat zit in de mens en is ook logisch na een jaar leven met maatregelen”. “Als we dan zouden vertragen door de vaccins niet optimaal te gebruiken, gaan we nog langer de maatregelen moeten toepassen en zeker minder impact hebben op de epidemische cijfers. Dus dan moeten we logisch zijn en de vaccins gebruiken die we nu hebben.”

Van Damme merkt op dat we in de periode mei-juni voor 50 procent afhankelijk zullen zijn van de vaccinleveringen van AstraZeneca en Johnson & Johnson. De komende maanden zal die laatste fabrikant 1,4 miljoen doses leveren en van dat vaccin is slechts één dosis nodig. “Dus dit is wel heel belangrijk voor het vaccinatieprogramma in het land.”

Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet