Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Pijn is goed

za 16 jan. - 16:35

In principe klopt dat: pijn is goed. Het is een signaal dat er iets in je lichaam verkeerd loopt. Er is schade, dus heb je pijn. Je hebt pijn, dus is er schade. Als die schade herstelt, verdwijnt de pijn.
Pijnlijk

Maar 'pijn is een signaal en is dus goed' is op twee manieren te simpel:

Er bestaat schade zonder pijn. Wielrenner valt, staat op en rijdt verder. Na de wedstrijd blijkt zijn sleutelbeen gebroken. Niets van gemerkt, geen pijn.

En er is pijn zonder schade. Het klassieke voorbeeld is fantoompijn na een amputatie. Je hebt geen voet meer, maar je voelt er nog wel pijn in.

Een bijzonder lastig fenomeen is chronische pijn. Er zijn verrassend veel pijnpatiënten die pijn lijden zonder duidelijke oorzaak. Vaak gaan ze van de ene arts naar de volgende, in de hoop op een oplossing. Maar die is er niet, chronische pijn is moeilijk te behandelen.

Prijswinnend pijnexpert Anneleen Malfliet zal zaterdag in Interne Keuken ontkennen dat chronische pijn onbehandelbaar is. Uit haar onderzoek aan de VUB blijkt dat chronische pijn afneemt als je de patiënt helder uitlegt hoe pijn werkt. 

Kijk, dat treft. Uitleggen is de core bussiness van Interne Keuken. Luisteren naar Radio 1 op zaterdag tussen 11 en 1 kan zonder doktersvoorschrift.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet