Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Pijn met pijn bestrijden: de oplossing voor chronische lage rugpijn kan in het brein zitten

wo 12 jun. - 9:53

1 op de 5 Belgen heeft last van chronische, of aanslepende pijn. Bij 45 procent daarvan komen de klachten uit de onderrug. Soms ontstaat die chronische pijn na een ongeval of een trauma aan het lichaam. Maar bij heel veel mensen is de oorzaak onbekend, of is er "geen oorzaak". Fysiotherapeut Anneleen Malfliet zocht naar een oplossing tussen de oren in plaats van in de rug.
© rawpixel.com from Pexels

"Bij 80 procent van de mensen met lage rugpijn zijn de oorzaken aspecifiek", aldus Anneleen Malfliet in 'Nieuwe Feiten'. "Dat wil zeggen dat de zaken die we terugvinden in het bloed of op een scan de mate van de pijn niet kunnen verklaren."

Voor die mensen heeft Malfliet een onderzoek gevoerd waarbij ze op zoek gaat naar een oorzaak in het brein, en niet in de rug. "Therapie richt zich vaak lokaal op de rug maar dat heeft slechts effecten op korte termijn. Wij zijn gaan kijken op welke manier we effecten op lange termijn kunnen bereiken."

Het onderzoek richt zich op het zenuwstelsel omdat reeds werd aangetoond dat aanpassingen in het brein ervoor kunnen zorgen dat pijnklachten blijven aanhouden. Dit zorgt ervoor dat de patiënten wel degelijk pijn ervaren, maar "die pijn zit anatomisch gezien tussen onze oren", zo vertelt Malfliet. Het brein reageert dan alsof er schade is aan de rug, en stuurt pijnprikkels uit naar de rug. De mensen gaan dan meer opletten en minder bewegingen uitvoeren uit angst om de pijn te verergeren. Zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht.

De therapie van Malfliet bestaat eruit de mensen graduele bloot te stellen aan de bewegingen uit het dagelijks leven die ze uiteindelijk weer willen gaan uitvoeren. Fysiotherapie tot aan de pijngrens, of pijn met pijn bestrijden. Het is niet de bedoeling dat de patiënten onmiddellijk zware oefeningen doen, maar het brein moet aanleren dat er niets mis is met de rug, en dat een bepaalde beweging helemaal geen pijn doet.

Mensen functioneren beter en voelen zich ook mentaal en fysiek beter.

Volgens Anneleen Malfliet zou deze techniek geïmplementeerd moeten worden in de dagdagelijkse praktijk. Het brein targetten heeft betere resultaten dan enkel de rug te behandelen. "Niet enkel op het vlak van pijn, maar vooral op het functionele vlak. Mensen functioneren beter en voelen zich ook mentaal en fysiek beter. Ook nog tijdens de follow-up, één jaar na de therapie."   

Malfliet maakt wel duidelijk dat het geen mirakeltherapie is. "Het zal niet bij 100 procent van de patiënten werken, maar een overgrote meerderheid van mensen met chronische lage rugpijn zal hier toch baat bij hebben."

Beluister het gesprek met Anneleen Malfliet:

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet