Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Planten vinden het niet fijn om aangeraakt te worden

wo 19 dec. - 1:44

Ben je ook zo iemand die graag aan zijn plantjes prutst? Voelen aan de blaadjes. Wriemelen met handen in het groen. Heerlijk. Maar wat zou je plant daarvan vinden?
De zandraket of Arabidopsis Thaliana

“Dat planten reageren op bepotelingen weten we eigenlijk al heel lang” zegt bioloog Koen Es (Plantentuin Meise) in ‘Nieuwe Feiten’. “Denk bijvoorbeeld aan het Kruidje-roer-mij-niet waarvan de blaadjes samentrekken als je ze aanraakt.” Sommige planten reageren er ook op als ze ‘elkaar’ aanraken, gaat hij verder. Ze willen de aanraking vermijden en vechten dan als het ware voor hun eigen licht om die aanraking ongedaan te maken.

"Je hebt planten die dan stoppen met groeien"

Maar een nieuwe ontdekking is nu dat ook planten die niet zo snel in de hoogte groeien gevoelig zijn voor die aanrakingen. In Amerika hebben onderzoekers dat uitgetest met ‘een zandraket’. “Dit is een plantje dat wetenschappers gebruiken omdat dat het meeste onderzocht is” zegt Es. “Dit plantje, dat familie is van de kolen, is de grote typeplant waarvan men het hele genoom al onderzocht heeft.”

“Als de aanraking voldoende lang duurt – 30 minuten zeggen de onderzoekers - worden er hormonen vrijgezet” zegt Es. En zo heeft men gezien welke genen er tot expressie komen. Welke gevolgen dit precies heeft, hangt af van plantensoort tot plantensoort. Je hebt planten die dan stoppen met groeien, of "gedrongen groeien".

Conclusie

Planten stellen je liefdevolle aanrakingen dus niet op prijs. “Als je ze over hun kopje streelt, dan gaan ze wat kleiner blijven. Al moet de aanraking voldoende lang duren zodat de plant het onderscheid kan maken tussen de wind, en bijvoorbeeld een buurplant.”

“Blijf van je planten af, laat ze maar groeien” besluit Es.

Beluister het interview uit 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet