Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Plasticvervuiling is een maatschappelijk probleem, en we krijgen het alleen opgelost als we allemaal samenwerken"

ma 11 jun. - 6:22

Vuilnisbelten van plastic in oceanen, stervende walvissen en zeevogels, nanoplastics in onze mosselen: plastic soup is een groot probleem. Tot nu toe werd er vooral gefocust op plasticvervuiling op zee. Maar heel veel afval komt via onze rivieren in zee terecht, en daar is minder aandacht voor. De Vlaming Dirk Pauwels wil onze rivieren plasticvrij krijgen, en daaraan kan iedereen meewerken.
"r er is actie nodig: we moeten dringend wat doen. Allemaal."

Ook Turnhoutenaar Dirk Pauwels zag een aantal jaren geleden de beelden van zeeën vol plastic en van stervende zeedieren. Ze raakten hem diep en hij besloot er wat aan te doen. Maar hij zag de oplossing dichter bij huis: “Volgens schattingen zou tot 80% van de plasticvervuiling op zee afkomstig zijn van het land: heel veel afval stroomt via onze rivieren naar zee. Daar moeten we dus ingrijpen om de vervuiling een halt toe te roepen.” Daarvoor richtte Pauwels de vzw Zero Plastic Rivers op.

Pauwels: "Ik ben maar een gewone mens: ik ga de rivieren niet in mijn eentje proper krijgen. Maar ik probeer overheidsinstanties, bedrijven en wetenschappers samen aan tafel te krijgen en de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Plasticvervuiling is een maatschappelijk probleem, en we krijgen het alleen opgelost als we allemaal samenwerken.”

Een uitgebreid dossier over het thema vind je op vrtnws.be

Beluister het interview met Dirk Pauwels in 'De Ochtend':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet