Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Plots is er weer plaats: kwart Vlaamse rusthuizen heeft bedden op overschot

di 25 sep. - 4:07

Eén op de vier Vlaamse rusthuizen heeft plaatsen op overschot. Dat blijkt uit een onderzoek van adviescentrum Probis en ING bij meer dan 500 instellingen. De cijfers zijn opmerkelijk omdat er 10 jaar geleden nog lange wachtlijsten waren bij de rusthuizen.
rusthuizen

De bezettingsgraad van de Belgische woonzorgcentra ligt gemiddeld nog altijd vrij hoog, maar is de voorbije jaren gestaag gedaald van 96,3 procent in 2015 naar 95 procent vandaag. Dat blijkt uit een studie van adviescentrum Probis en ING bij 558 instellingen. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal woon-zorgcentra.

7 op de 10 bevraagde rusthuizen geeft aan dat de wachtlijst de voorbije drie jaar fors ingeperkt is. De structurele wachtlijsten van drie jaar geleden zijn niet meer van toepassing, klinkt het bij de onderzoekers.

Regionale verschillen

Hoewel er grote regionale verschillen zijn, heeft een kwart van de Vlaamse instellingen bedden op overschot. In Brussel is dat zelfs het geval voor één op de twee rusthuizen. Een op de drie rusthuisuitbaters denkt dat de kans op lege bedden de komende twee jaar groot is.

Binnen Vlaanderen is er vooral in de provincies Limburg en Antwerpen niet steeds voldoende vraag om de volle capaciteit te benutten. Een kwart van de instellingen heeft er respectievelijk 93 en 95 procent bezettingscapaciteit of lager.

Meer thuiszorg

Opmerkelijke cijfers, want enkele jaren geleden leek er nog een nijpend tekort te zijn aan rusthuisbedden. "Enerzijds is er de voorbije jaren capaciteit bijgekomen in de sector. En dat was toen ook wel nodig", legt professor Jeroen Trybou van Probis uit. "Maar anderzijds is de zorgsector ook in evolutie. Kijk je naar de senioren, dan zie je dat de verwachtingen zijn veranderd. Ze willen langer ouder worden in een thuisomgeving."

Die mogelijkheden zijn er ook meer, merkt Trybou op. "Er is technologische innovatie, er is dienstverlening aan huis. Dat maakt het mogelijk om een opname in een woon-zorgcentrum uit te stellen."

Het is pas binnen tien jaar dat de vergrijzingsgolf nadrukkelijk aanwezig is en zal versnellen.

Maar zat er dan geen grote vergrijzingsgolf aan te komen? "De vergrijzing is een realiteit. Maar het is pas binnen tien jaar dat de vergrijzingsgolf nadrukkelijk aanwezig is en zal versnellen", weet Trybou. Pas binnen 30 jaar zal de huidige populatie 80-plussers in het land in aantal ongeveer verdubbeld zijn.

Herbeluister het gesprek met Jeroen Trybou in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet