Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Pluk van de Petteflet blaast vijftig kaarsjes uit

di 3 aug. - 9:08

Weinig verhalen blijven vijftig jaar goed, maar Pluk van de Petteflet is een uitzondering. Gerda Dendooven, zelf auteur en illustrator, legt uit waarom Pluk en Annie M. G. Schmidt blijven fascineren. "Ik ben een grote liefhebber van Annie M. G. Schmidt, ze hoort echt thuis bij de groten van de Nederlandstalige literatuur."
Pluk van de Petteflet

Niet enkel Gerda Dendooven kan begeistering opbrengen voor Annie M. G. Schmidt, zo is de schrijfster opgenomen in het Canon van Nederland, vijftig onderwerpen die de Nederlandse identiteit vormgeven. Maar wat maakt haar werk zo iconisch?

Volwassen fans

"Ze weet de geest en verwondering van een kind erg goed te vatten, tegelijk hebben haar teksten een gelaagdheid. Je schrijft niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders die de boeken moeten voorlezen en voor jezelf. Annie M. G. Schmidt is dus zeker ook als volwassene te lezen bijvoorbeeld door de thematieken rond natuurbehoud en eenzaamheid. Verder heeft de humor een gelaagdheid waardoor het niet alleen de kinderen, maar ook de ouders aanspreekt."

Een lang paard

Naast het verhaal van Pluk en de vloeiende, ritmische teksten staan ook de tekeningen van Pluk en de Petteflet in het geheugen gegrift. "Fiep Westendorp - de illustrator die ook Pluk van de Petteflet illustreerde - vormt een symbiose met Schmidt. Je kan niet hoger dan Fiep Westendorp, ze zet in de beelden een extra laag humor van Annie M. G. Schmidt in de verf. Ik kan me nog zo levendig een heel lang paard voorstellen op vier korte pootjes, dat is gewoon grappig."

Beluister hier het item.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet