Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Polen niet klaar met oorlogsverleden

do 10 feb. - 6:50

Volgende maand verschijnt in Polen 'Golden Harvest' van Jan T. Gross. Daar is nu al geweldig veel ophef over. Uitgeverij Znak werd al bestookt met e-mailbommen, het gebouw beklad met grafitti,  een aantal schrijvers is opgestapt, maar de uitgeverij liet weten niet te zullen versagen.Voor de duidelijkheid, Golden Harvest is al verschenen in de VS.

Het boek beschrijft hoe gewone Polen op bedenkelijke wijze hun voordeel deden tijdens de Holocaust. Door Joodse massagraven te plunderen, joodse onderduikers tegen beloning te verraden, joodse huizen te plunderen etc...

De misleidend-idyllische foto op de cover is kort na de oorlog genomen, op een veld vlak bij het vernietigingskamp Treblinka. Waar 'gewone Polen' op een Joods massagraf zoeken naar goud en andere spullen van waarde. Cfr de titel van het boek.

Polen wordt met zes miljoen doden (waarvan de helft Joden) vooral gepercipieerd als een van de grootste slachtoffers van WOII . En als dappere en heldhaftige natie. Denk aan de opstand van Warschau in '44, en aan het gegeven dat  Polen na WOII de meeste individuele decoraties kreeg van Joodse organisaties.

Werpt dit boek nu een nieuw licht op de rol van de Polen tijdens WOII? Sommigen vinden alleszins dat de Polen de waarheid maar eens onder ogen moeten zien, en de moed tonen om ook de beschamende passages uit het verleden te erkenen.

Jan T. Gross heeft middels een vorig boek, 'Neighbours, the destruction of the Jewish community in Jedwabne', al bekomen dat de toenmalige Poolse president Aleksander Kwasniewski officieel zijn excuses aanbod voor de misdaden die zijn land had begaan jegens de Joden.

Zie ook de Poolse minister van cultuur Bogdan Zdrojewski die aan de musea van de voormalige concentratiekampen Auschwitz-Birkenau, Majdanek en Stutthof gevraagd heeft om hun internetadres aan te passen. De '.pl' achter moet gewijzigd worden in .eu,  opdat de buitenwereld niet zou spreken over 'poolse vernietigingskampen'.  Of zou denken dat ze Pools initiatief waren.

Lees en beluister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet