Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De bende van Annemie

"Politici doen te weinig moeite om iets helder uit te leggen"

wo 7 dec. - 10:24

De term ‘populisme’, gekoppeld aan Trump, aan de Brexit, aan de Italianen die een populistisch bewind over zich heen gaan krijgen, aan Zwarte Zondag, aan de presidentsverkiezingen in Oostenrijk.. Straks is iederéén een populist want blijft er geen andere meer over. "De term populisme wordt in het huidig debat te kwistig gebruikt."
Stefan Rummens

Volgens Stefan Rummens, politiek filosoof, wordt de term populisme vandaag snel gebruikt om de tegenstander in een slecht daglicht te stellen. Populisme wordt zelfs als excuus gebruikt om niet inhoudelijk in discussie te moeten gaan. 

Terwijl populisme volgens hem eerder een manier van politiek voeren is. Die manier van politiek is inspelen op de noden van de kiezers en herkenbare leidersfiguren naar voor schuiven. Populisme is niet meteen problematisch voor Rummens. In sommige gevallen zorgt het er voor dat complexe problemen eenvoudig worden uitgelegd. 

Politici doen te weinig moeite om iets helder uit te leggen.

Stefan Rummens ontkent de gevaren van populisme zoals dat van bijvoorbeeld Geert Wilders niet. Populisme wordt gevaarlijk volgens hem wanneer het niet meer een stijlfiguur is, maar een ideologie. Rummens vat populisme vandaag samen als: Het idee dat de opstand van het volk de vorm aanneemt van één proteststem waarbij het volk begrepen wordt als één homogene groep van mensen die allemaal hetzelfde willen met een duidelijke collectieve identiteit. Die ene proteststem neemt de vorm van de populist zelf aan.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet