Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Polyfonie

za 27 nov. - 7:55

"Eigenlijk zijn we een punkgroep", zegt Björn Schmelzer. Dat is een merkwaardige uitspraak uit de mond van de bezieler van het ensemble Graindelavoix. Graindelavoix zingt oude vocale muziek, polyfonie*. Dan zitten we een slordige 500 jaar voor de punk toesloeg.
Graindelavoix, Josquin the undead

Wat Björn Schmelzer met zijn uitspraak bedoelt, is dat Graindelavoix nogal eigengereid omspringt met de polyfone* traditie. Het gezelschap doet geen enkele moeite om die oude muziek te laten klinken zoals ze 500 jaar geleden klonk. Dat is niet interessant, vindt Björn Schmelzer, dan maak je er museummuziek van. Hij is ervan overtuigd dat wij niet onherroepelijk afgesneden zijn van het verleden waaruit oude polyfone* muziek stamt.

Graindelavoix heeft een nieuwe CD uit, Josquin the undead, met muziek van Josquin des Prez, een reus van de polyfonie*. Josquin is 500 jaar geleden gestorven. Een half millennium dood, en toch Josquin the undead. Springlevend dankzij Björn Schmelzer die morgen aan de Interne Keukentafel zit.

 

*Polyfonie, wat is dat eigenlijk? Wel, die CD van Björn is de aanleiding om hem uit te nodigen in Interne Keuken, maar eigenlijk hopen we dat het gesprek een soort polyfonie voor beginners wordt.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet